Francuska: Dokumentarni film i izložba posvećena Crnoj Gori u Velikom ratu

By kristina jerkov

1809francuskaizloba


P
remijera dokumentarnog filma „Crna Gora u Prvom svjetskom ratu“ i otvaranje izložbe „Exposition 14-18 Hommage d’Artistes“, na kojoj će se predstaviti pet crnogorskih umjetnika, biće danas priređena u Montobanu, pod pokroviteljstvom gradonačelnice te opštine Brižit Barež i ambasadorke Crne Gore u Francuskoj dr Irene Radović.

Pomenuti dokumentarac, nastao u saradnji crnogorske ambasade u Parizu i Univerziteta Sorbona i uvršten u zvaničan Program obilježavanja stogodišnjice Velikog rata u Francuskoj, biće prikazan na Koledžu Ansjen (Ancien College), a autorski tim čine Živko Andrijašević, Snežana Rakonjac, Saša Terzić i Siniša Adamović.

– Film će pružiti priliku da se analizira razvoj Crne Gore od balkanskih ratova do kraja Prvog svjetskog rata, uz akcenat na politički i teritorijalni razvoj, savezništvo, borbe, ali i na ljudske i ekonomske posljedice konflikta, u susret planiranom predstavljanju u Parizu i naučnoj debati na Univerzitetu Sorbona. Dramaturgiju filma oblikuju ratna stvarnost i istorijske činjenice, bazirane na autentičnim filmskim zapisima i arhivskim dokumentima. Ovaj dokumetarni film predstavlja trajno vrijedan i vjerodostojan dokument o ulozi i žrtvama Crne Gore u Velikom ratu na strani saveznika, sa ciljem da doprinese objektivnom sagledavanju uzroka i posljedica Prvog svjetskog rata – navodi se u najavi ove premijere.

Crnogorsko-francuska izložba, u čast obilježavanja Prvog svjetkog rata, biće otvorena u Galeriji „Fort“, a svoja djela predstaviće pet crnogorskih umjetnika kroz različite likovne tehnike: Draško Dragaš („Bez imena“, crtež), Maja Đurić („Pogreb francuskog vojnika 1914“, fotografija), Nikola Marković („The New-born Baby – Colossus 2000“, kombinovana tehnika), Predrag Milačić („Od ljubavi do mržnje samo korak nas dijeli“, skulptura mesing-kamen) i Milijana Vujović („Dan poslije“, ulje na platnu). Nakon tronedjeljnog predstavljanja u Montobanu, nakon 11. novembra će izložba biti predstavljena u još šest gradova na jugu Francuske: Valans D’Ažanu, Moisaku, Labastd Sen Pjeru, Kosadu, Kastelsarasinu i Bomon de Lomanju.

Program predstavljanja Crne Gore u Francuskoj, u kontekstu obilježavanja Stogodišnjice Prvog svjetskog rata, organizovali su Ambasada Crne Gore u Parizu, Opština Montoban i Prijestonica Cetinje, Region Tarn e Garon i Francuska nacionalna kancelarija za ratne veterane i žrtve rata (ONACVG).

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!