Radovi Mikija Radulovića u dvije nikšićke galerije

By kristina jerkov

1809mikiradulovic


R
adovi Milovana – Mikija Radulovića biće sjutra predstavljeni u dvije nikšićke galerije, „Nikola I“ i „Ilija Šobajić“, od 20 časova, u okviru Programa podrške kulture u Nikšiću.

Ovaj poznati slikar rođen je 1947. godine u Nikšiću. Završio je Likovno vaspitanje na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću i diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1977. godine, u klasi prof. Miloša Bajića. Na istom fakultetu je magistrirao 1980. godine u klasi prof. Radenka Miševića. Pripadao je umjetničkoj grupi „Generacija 9“ i član je ULUCG-a od 1987. godine. Izlagao je na tridesetak samostalnih i više od 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više značajnih nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva.

– Višeslojni simboli oblikuju cikluse Radulovićevog slikarstva ali, ujedno, i meditativnog prostora. Još univerzalniji je pojam ribe, koji se u slikarstvu uvijek može tumačiti kao simbol božanskog, transcendentalnog u opipljivoj pojavnosti. Iako njena sakralnost nadilazi svu slojevitost pojma, njena simbolika u Radulovićevom slikarstvu ima dinamični razvojni smisao. Naime, ribe su dio svijeta ograničenog, zatvorenog tipa, dakle sa manje slobode, za razliku od ciklusa sa simbolima spretnosti i slobode, koji čine temeljni dio Radulovićevog slikarstva. Realizovane su kao kolaži, odnosno simbioza slikarstva sa reprodukcijama i jedan su od najuspješnijih opusa ove vrste u savremenoj crnogorskoj umjetnosti, sa duhovitim rješenjima, nadrealnim vizijama i pomjerenom percepcijom – zapisao je Mladen Lompar o novim radovima ovog renomiranog slikara.

Izložbu organizuje lokalni Centar za kulturu u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću koji je pokrenula Vlada Crne Gore na inicijativu Ministarstva kulture, kao četvorogodišnji projekat koji treba da rezultira unaprjeđenjem kulturnog života Nikšića, grada koji baštini dugu i značajnu kulturnu tradiciju.

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!