Veljko Bulajić i „Bitka na Neretvi“ gosti na Sceni 213

By kristina jerkov

1609bitka


F
ilm „Bitka na Neretvi“ biće sjutra prikazan na nikšićkoj Sceni 213 od 20 časova, a dan kasnije će u istom prostoru gost biti njegov reditelj, proslavljeni sineasta Veljko Bulajić, u okviru Programa podrške kulture u Nikšiću.

– „Bitka na Neretvi“ je jugoslovenski partizanski film iz 1969. godine, snimljen u međunarodnoj koprodukciji sa Italijom i Zapadnom Njemačkom. Scenario za film su napisali Stevan i Veljko Bulajić, koji ga je i režirao. Glavne uloge tumače Sergej Bondarčuk, Jul Briner, Entoni Doson, Milena Dravić, Boris Dvornik, Velimir – Bata Živojinović i Orson Vels. Film je zasnovan na istinitim događajima iz Drugog svjetskog rata, iz strateškog plana udruženog napada Sila osovine na jugoslovenske partizane koji su se povlačili sa ranjenicima 1943. godine – navodi se u najavi ove projekcije.

Film je bio kandidat za Oskara u kategoriji za najbolji strani film. Verzija filma za međunarodno prikazivanje prati muzika koju je komponovao Bernard Herman, a jedan od originalnih postera napravio Pablo Pikaso.

Bulajić će u četvrtak na Sceni 213 govoriti u okviru programa Kultopis. Rođen 23. marta 1928. godine u Vilusima kod Nikšića, Veljko Bulajić je završio filmsku režiju u Rimu. Svjetski uspijeh postigao je već debitantskim filmom „Vlak bez voznog reda“, koji je osvoji nagradu publike na festivalu u Kanu. Postao je prepoznatljiv kao najreprezentativniji reditelj socijalističkog razdoblja. Prvim partizanskim filmom „Kozara“ ovaj italijanski đak je unio iskustva neorealizma u jugoslovenski film. Bulajić je 1969. snimio „Bitku na Neretvi“, koja je bila u najužem izboru za Oskara u kategoriji za najbolji strani film, a prije tri godine na festivalu u Moskvi uvršten je u deset najznačajnijih filmova o Drugom svjetskom ratu. Popularnosti filma, koji je gledalo više od 350 miliona ljudi u svijetu i četiri miliona u Jugoslaviji, pridonijela je glumačka ekipa. Tokom snimanja, uništena su četiri posebno konstruisana sela, jedna tvrđava i dva puta je miniran most na Neretvi.

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!