„Umjetnost je sumnjiva“

Festival priče pod nazivom „Umjetnost je sumnjiva“ počeo je sinoć u Petnjici promocijom knjiga i kulturno zabavnim programom.

Foto: RTCGFoto: Foto: RTCG

Poslenici kulture, uz programsku specifičnost festivala i želju da naprave manifestaciju koja će biti centralni književni događaj u bihorskom kraju, imaju za cilj da podstaknu razmišljanje o tome šta je vrijedno, šta treba njegovati i šta je zapravo umjetnost, kao i može li se baš sve što se napiše smatrati književnošću.

U sklopu festivala u „Divan bašti“ priređena je promocija zbirke priča „Razmeđa Bihora“ sa prošlogodišnjeg Festivala.

Knjiga sadrži 32 priče autora iz Crne Gore i regiona a predstavili su je Safet Hadrović Vrbički i Jasmina Halilović-Murić.

Foto: RTCGFoto: Foto: RTCG

„Na stranicama ovih Zbornika objavljene su priče mnogih autora, od onih koji su tek zakoračili u svijet literature, do onih koji su već poznati i priznati. Sasvim slobodno se može reći da Bihor više nije neki tamo tamni vilajet sklonjen iza brda, kako su o njemu mnogi mislili“, rekao je Hadrović.

Za Jasminu Halilović-Murić prva asocijacija na Bihor je Ćamil Sijarić i njegovo kapitalno djelo „Bihorci“, a za analizu su joj bili zanimljivi ženski likovi jer žena oduvijek predstavlja stub porodice od koje se uvijek očekuje da pametno postupi.

Foto: RTCGFoto: Foto: RTCG

„Ženski likovi, njihove sudbine, surov i nemilosrdan načina života i okolina koja je uvijek tu da ‘posavjetuje’ i ukaže na greške. Stoga junakinje priča ‘Dvanaest dukata’, ‘Vilinsko kolo’, ‘Dimiluk’ na vješt i veoma mudar način zaobilaze prereke i razbijaju stereotipe. Takođe u vremenu kada je ženska riječ bila nečujna i nije se uvažavala, ženski likovi tu sudbinu mijenjaju pa makar i kraj bio koban. Svoje izlaganje sam počela spominjanjem Ćamila Sijarića, završiću sa njegovim citatom iz romana ‘Bihorci’, a glasi: ‘Bolje da propadne selo nego adet u njemu’. Ovom prilikom želim da ukažem i dokažem kvalitet i značaj festivala ‘Bihorsko ljeto’, naravno sa željom da nastavi tradiciju još dugo vremena“ , istakla je Halilović.

Prve večeri festivala organizovan je kulturno zabavni program sa horom „Ilham“ i orkestrom „Teferidž“.

Početak ove regionalno poznate manifestacije, i jedanaestu godinu postojanja, obilježile su „Bihorske lile“, tradicionalni plamen julskih vatri koje najavljuju ljeto.

Vukoman Kljajević, RTCG

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar