Za vodosnabdijevanje sela Mojdež traži se novo tehničko rješenje

By icohn@t-com.me (mirko)

selo mojdež

sreda, 17 septembar 2014 10:56

Predsjednik opštine Milan Vajagić održao je sastanak sa predstavnicima Mjesne zajednice i Odborom za vode sela Mojdež, izvođačem radova na sanaciji potkopa u Mojdežu podgoričkom firmom „Bi-kod“, kao i sa direktorom doo „Vodovod i kanalizacija“. Nakon sastanka, uputio je dopis Direkciji za javne radove Crne Gore, koja je investitor radova na sanaciji potkopa u selu Mojdež, a u kome ukazuje na probleme sela sa otežanim vodosnabdijevanjem do koga je došlo po početku izvođenja pripremnih radova.

U cilju rješavanja ovih problema predsjednik opštine traži od investitora saglasnost da se projekat djelimično koriguje i prihvati tehničko rješenje koje podrazumjeva postavljanje cijevi za vodosnabdijevanje u tunelu. Ovo tehničko rješenje bi po mišljenju mještana omogućilo uredno vodosnabdijevanje, a ne bi ometalo radove na sanaciji potkopa.

Projektant napravio rješenje koje ne funkcioniše

Predsjednik Mjesne zajednice Mojdež, Milorad Velaš, kaže da je projektant napravio rješenje koje ne funkcioniše, ali da izvođač radova ne smije da ga mijenja bez saglasnosti investitora, pa je zato bilo neophodno da se zahtjev uputi iz opštine.

U skladu sa rješenjem iz projekta, uklonjene su cijevi kojima je do sada voda dovođena do sela, a djelom do cjevovoda gradskog vodovoda. Izvan potkopa podignut je sabirni tank.S obzirom da je kota tanka niža od mjesta gdje se u tunelu voda zahvata, došlo je do otežanog snabdijevanja iako je izdašnost izvora 37 litara u sekundi.

Ispravljenje grešaka

Direkcija za javne radove Crne Gore sa 852 hiljade eura finansira radove na sanaciji potkopa u Mojdežu koji je rađen od avgusta 2004. do juna 2006. godine. Potkop je urađen s greškom jer je promašena kota. Da bi se greška ispravila, kopa se novi potkop od 123 metra u tunelu do prve stjenske mase na 360-om metru. Novi potkop će omogućiti dreniranje podzemnih voda. Izvođač radova je podgorička firma „Bi-kod“ koja raspolaže i opremom i stručnim potencijalom da radove izvede kvalitetno, ocjenio je Velaš. Po njegovim riječima pripremni radovi još traju. Sada je na redu postavljanje18 šipova ispod potpornog zida puta gdje se nalaze ulazni portali starog i novog potkopa. Radovi su otvoreni početkom avgusta.

.

Izvor: Opština Herceg Novi

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!