Tribina Kultopis sa Veljkom Bulajićem

By niksic

Veljko_Bulajic_800

Na sceni 213, u četvrtak, 18. septembra, sa početkom u 20h, održaće se tribina Kultopis sa Veljkom Bulajićem. Kultopis-tribinu organizuje pod pokroviteljstvom SO Nikšić javna ustanova Zahumlje a u okviru Programa podrške kulture u Nikšiću.

Veljko Bulajić rođen je 23. marta 1928. godine u selu Vilusi u blizini Nikšića. Filmsku režiju završio je u Rimu. Svjetski uspijeh postigao je već sa debitantskim filmom “Vlak bez voznog reda”, koji je osvoji nagradu publike na Filmskom festivalu u Kanu. Postao je prepoznatljiv kao najreprezentativniji reditelj socijalističkog razdoblja. Sa svojim prvim partizanskim filmom “Kozara”, ovaj italijanski đak je unio iskustva neorealizma u jugoslovenski film.

Bulajić je potom 1969. snimio “Bitku na Neretvi”, koja je bila u najužem izboru za Oskara u kategoriji za najbolji strani film, a prije tri godine na festivalu u Moskvi je uvršten u deset najznačajnijih filmova o Drugom svjetskom ratu. Popularnosti filma, koji je gledalo više od 350 miliona ljudi u svijetu i četiri miliona u Jugoslaviji, pridonijela je glumačka ekipa u kojoj su, uz nezaobilaznog Velimira Batu Živojinovića i ostale jugoslovenske zvijezde, bili i slavni Jul Briner, Sergej Bondarčuk, Orson Vels, Franko Nero. Film je imao Pikasov plakat, a tokom snimanja uništena su četiri posebno konstruisana sela, jedna tvrđava, i dva puta je miniran most na Neretvi.

Izvor: Opština Nikšić

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!