Kilometar od obale zona za razvoj turizma

Ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović istakao je da Nacrtom o prostornom planu za obalno područje Crne Gore prvi put primijenjen novi koncept planiranja jer je čitav pojas od jednog kilometra odmaka od obale obilježen kao zona za razvoj turizma.

.Foto: .

„Naselja koja se već nalaze ostaju tamo sa vrlo strogo propisanim pravilima na koji način se ta naselja mogu širiti. Da bismo spriječili nekontrolisano širenje naselja na našoj obali, taj smo prostor zaštiti i namijenili ga razvoju turizma“, rekao je ministar, naglasivši da će se poštovati sva profesionalna pravila planiranja i međunarodne konvencije.

„Prostori koji su zaštićeni od strane Unescoa kao kulturna baština, prostori koji su zaštićeni kao prirodna baština, kao i da će se zaštititi Solana. Takođe, ministar je obavijestio javnost da, iako je ovaj Plan već jednom prošao javnu raspravu, ona će ponovo biti organizovana i tim povodom će se u svih šest primorskih opština razgovarati sa građanima i potencijalno zainteresovanima i sagledati primjedbe i sugestije na ovo plansko rješenje“, istakli su iz Vlade.

Kada je riječ o Nacrtu prostornog plana posebne namjene Nacionalni park „Prokletije“, Radulović je naveo da se sagledavaju mogućnosti održivog razvoja i stanovništva i onoga što su eventualni turistički kapaciteti.

„Tako da ćemo probati da preuredimo zone zaštite u okviru Nacionalni park i omogućimo prije svega, stanovništvu ugodan, odnosno lagodan život, a onda i da otvorimo mogućnost za eventualnu valorizaciju prirodnih potencijala, uz naravno, apsolutno poštovanje principa održivog razvoja i zaštite životne sredine“, poručio je ministar.

On je istakao i da je odabran odabran izvođač radova, u proceduri koju je propisala Svjetska banka, za remedijaciju tla lokacije Brodogradilišta Bijela.

„To je kompanija Valgo. Iznos je nešto ispod 19 miliona eura i očekujemo da taj posao brzo otpočne. Ugovorom je predviđen period od 21 mjeseca da se ovaj posao završi“, kazao je on.

Govoreći o nastavku Projekta 1000 +, ministar Radulović je izrazio zadovoljstvo uslovima koji su utvrđeni nakon dugih pregovora sa Evropskom bankom za razvoj.

„Kako je naveo, vrijednost projekta je 20 miliona eura, od kojih sa 10 miliona učestvuje Evropskom bankom za razvoj, a sa 10 miliona će učestvovati komercijalne banke, fiksna kamatna stopa je 2,99 odsto, ročnost je 20 godina i nije potrebno obezbijediti učešće tokom podizanja kredita“, saopšteno je iz Vlade.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!