Kroz Sozinu dnevno prođe 14,5 hiljada vozila

Kompanija Monte put, koja gazduje tunelom Sozina, je za 13 godina poslovanja prihodovala 91,25 miliona eura, saopštio je izvršni direktor Monte puta, Jonuz Mujević.

Povećani prihodi Monteputa (Screenshot TVCG)Foto: Povećani prihodi Monteputa (Screenshot TVCG)

Taj prihod kompanija je ostvarila od naplate putarine i zakupnine za izdavanje bilborda pored prilaznih saobraćajnica tunelima Sozina i Raš, navodi Pobjeda.

Kroz Sozinu ovih dana prosječno prolazi oko 14,5 hiljada vozila dnevno, a u julu i avgustu evidentan je rast saobraćaja, što će, kako je najavio Mujević, rezultirati dobrim finansijskim rezultatom kompanije.

“Ukupan prihod Monte puta za prvih sedam mjeseci ove godine iznosi 5,53 miliona eura i manji je za dva odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period”, rekao je Mujević.

Prema njegovim riječima, prošla godina bila je rekordna, jer je nekoliko mjeseci bio zatvoren magistralni put Cetinje – Budva, pa je za prvih sedam mjeseci ostvaren promet od 5,64 miliona eura.

Mujević je naveo da je kroz Sozinu od jula 2005. godine i puštanja u upotrebu tunela prošlo ukupno 29,56 miliona vozila.

“Od početka godine do 8. avgusta kroz Sozinu je prošlo 1,71 milion vozila, što je 4,13 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu”, precizirao je Mujević i naglasio da ove godine imaju 16,28 odsto više šlepera, što dovodi do približnog finansijskog prihoda kao lani.

On je naveo da je za osam dana u avgustu kroz Sozinu prošlo oko 115,7 hiljada vozila, što je za 6,68 odsto više u odnosu na isti period prošle godine i istakao da imaju znatno veći broj korisnika automatske naplate putarine kroz elektronske kartice i TAG uređaje.

“Radi se o korisnicima koji koriste povoljnosti petplate, što u krajnjem doprinosi manjem zadržavanju vozila kod same naplate”, rekao je Mujević.

Prema njegovim riječima, gužve u blizini Sozine dešavaju se zbog zagušenja na magistrali kroz Sutomore, gdje se stvaraju ogromni saobraćajni čepovi, kada se formiraju kolone i sa sjeverne i južne strane tunela.

”U skladu sa propisima bezbjednosti ne smije biti zaustavljanja vozila, pa se tunel zatvara za prolaz sve do stvaranja uslova nesmetanog odvijanja saobraćaja. Ovakva zatvaranja nijesu česta i traju vrlo kratko”, objasnio je Mujević.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar