Koncert u čast Vide Matjan

#Kotorart #Kotorart2017 #VidaMatjan

Sjećanje na Vidu Matjan i duboke tragove koje je ostavila na generacije muzičara i ljubitelja muzike, na decenije njenog rada i rezultate evocirano je sinoćnjim koncertom učenika škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja koje nosi njeno ime, u okviru festivala KotorArt.

.

Koncert je održan u okviru Kotorske koncertne sezone koju tradicionalno priređuju KotorArt Don Brankovi dani muzike i muzička škola „Vida Matjan“. Tri cjeline programa, pored muzičkog djela večeri u okviru kojeg su se publici predstavili učenici škole, podrazumijevale su i evociranje sjećanja na Vidu Matjan kao i film Dušana Vulekovića „Sedam decenija“ koji je upravo rađen za jubilej.

Publika, sačinjena i od značajnog broja stranih gostiju, sa pažnjom je odslušala i sjećanja njenih učenika, ljudi koji su je poznavali i imali privilegiju da im, usmjeravanjem u svijet klasične muzike, odredi životnu putanju.

.

Muzička škola je nastala u njenom stanu da bi vremenom prelazila u sve bolje prostore do ovog sadašnjeg. Škola je bila rasadnik vrijednih, radnih i postepeno otkrivanih talenata, a Vida Matjan je ostavila dubok trag na generacije muzičara i ljubitelja muzike.

Pročitajte još:   "Velika bilježnica" na MIT-u

„Još danas sviram klavir, puna sam energije i entuzijazma da se bavim muzičkom kulturom, da je darujem drugima baš kao što je i ona radila. Bila je ljudski uzor svim generacijama u odrastanju i pružila nam je široku kulturu, s kojom smo mogli uspjeti u bilo kojoj sredini ili ono što je najvažnije uljepšati svoj život“, rekla je Vlasta Mandić prisjećajući se boravka u školi Vide Matjan.

.

Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” ove godine proslavlja sedam decenija postojanja i spada u jednu od najstarijih obrazovnih institucija ove vrste u Crnoj Gori. Po uspjesima i nagradama koje bilježe njeni učenici, jedna je i od najuspješnijih škola. Kotor, kao grad svjetske baštine, sinonim je za umjetnost i kulturu u Crnoj Gori, a muzička škola „Vida Matjan“ sa ponosom može reći da je upravo ona temelj kvalitetne muzike, raznovrsnog programa i obrazovanja djece u Kotoru. Škola, u saradnji sa međunarodnim festivalom KotorArt, već drugu godinu za redom organizuje „Kotorsku Koncertnu Sezonu“ (KKS).

Pročitajte još:   Izložba Alme Rastoder u Bijelom Polju

Međunarodni festival KotorArt ove godine se odvija od 30. juna do 14. avgusta pod pokroviteljstvom Opštine Kotor. Festival ima 4 segmenta: Festival klapa Perast, Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike i Pjaca od filozofa.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Pročitajte danas...