Ljetnji problemi: nestanci i restrikcije vode u zaleđu

#ZoranPajović #LokalnaSamouprava #LjetnjaSezona #VodovodIKanalizacija

sastanak-vik.jpg

Ljetnja sezona ponovo je aktuelizovala jedan od najvećih problema grada podno Rumije- vodosnabdijevanje. I ove godine, uprkos brojnim mjerama i investicijama, stanovnici zaleđa suočeni su nestancima vode, restrikcijama… Direktor Vodovod i kanalizacija doo mr Zoran Pajović objašnjava da je glavni uzrok tome nepostojanje hidrotehničke infrastrukture.

“Najviše su pogođeni stanovnici naselja Marelice, Velikog pijeska, Pečurica i Bušata. Prema zakonskoj regulativi kojoj podliježe Društvo na čijem sam čelu, u obavezi smo da, ako drugi način ne postoji, vodu obezbijedimo putem autocisterni” – kaže Pajović. On ističe da u Vodovodu razumiju nezadovoljstvo potrošača, te da ovakav režim snabdijevanja i oni “doživljavaju kao problem”.

“Osim građana koji trpe najviše, ovakav režim predstavlja problem i nama. I zaposleni u Vodovodu bili bi zadovoljni da postoji mogućnost da problem drugačije riješimo. S tim u vezi nadamo se da će se u najskorije vrijeme stvoriti uslovi da lokalna samouprava izgradi vodovodnu mrežu na područjima gdje ona ne postoji” – navodi Pajović.

Pročitajte još:   Više naselja u BP bez vode

Kao jedinu mjeru kojom ViK pokušava da makar donekle riješi problem je prevoženje vode autocisternama do korisnika u najugrožnijim naseljima.

“Posjedujemo dva vozila korisne zapremine do šest metara kubnih, kojima smo krajem juna počeli da prevozimo vodu. Međutim, od 10. jula bili smo prinuđeni da intenziviramo odvoz, pa posljednje sedmice isporučujemo od deset do 14 cisterni dnevno. Prema našoj odluci cisterna od šest kubika košta šest eura, što je na nivou troškova za vodu koja se isporučuje redovnim putem, iz sistema” – objašnjava direktor barskog Vodovoda, koji tvrdi da je voda koja se do potrošača distribuira posredstvom autocisterni ViK Bar higijenski ispravna u pogledu mikorbiloloških i hemijskih osobina.

On navodi da ugovore sklapaju sa svim zainteresovanima, prije svega pravnim licima, čije se poslovne jedinice nalaze na području gdje nema izgrađene hidrotehničke infrastrukture.

Pročitajte još:   Pregled dnevne štampe - Blic - 18.09.2017.

“Vodu za sada distribuiramo u niže djelove naselja Sustaš, Gornje Ilino, Mandariće, gornji dio Suvog Potoka, odnosno tamo gdje bi, s obzirom da su ti djelovi opštine priključeni na javni vodovod, ona trebalo da bude dostupna potrošačima” – podvlači Pajović.

Zbog loše hidrološke situacije restrikcije su, kao i ranijih godina, na snazi u naseljima Zaljevo i Sustaš.

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Pročitajte danas...