Nelegalan ribolov i nelegalna gradnja glavni izazovi

Skadarsko jezero je jedan od najvećih resursa sa kojim Crna Gora raspolaže a ključni izazovi sa kojim se suočava ovo zaštićeno prekogranično područje su nelegalan ribolov i nelegalna gradnja, istakli su predstavnici Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) tokom razgovora sa predstavnicima Ekspertskog tima Bernske i Ramsarske konvencije.

Foto: NPCGFoto: Foto: NPCG

Glavni cilj sastanka koji je održan juče na Vranjini, prema riječima članova ekpertskog tima je pružanje ekspertske podrške nadležnim državnim organima u razmatranju smjernica i preporuka, kao i u identifikovanju i implementaciji mjera očuvanja za područje Skadarskog jezera i njegove flore i faune u skladu sa međunarodnim kriterijumima Bernske i Ramsar konvencije.

„Eksperti su se, između ostalog, interesovali za način organizacije, upravljanja i zoniranja i crnogorskih nacionalnih parkova. Predstavnik Ramsarske konvencije Tobias Salathe je čestitao Upravi na uspješnom upravljanju NP Skadarsko jezero koje je još od vremena ‘Socijalističke Jugoslavije bilo uključeno u Ramsarsku konvenciju’, i koji pokazuje primjer zaštićenog područja u kome je turizam u prirodi u porastu“, navodi se u saopštenju.

Direktor JPNPCG Elvir Klica se zahvalio ekspertima na posjeti i istakao značaj održavanja sastanaka sa predstavnicima MORT-a, NPCG, lokalnim zajednicama, i NVO, i kazao da će sve smjernice koje bude predložila ekspertska misija, biti od velike koristi ne samo za upravljanje NP Skadarsko jezero, već i za upravljanje svim nacionalnim parkovima.

Foto: NPCGFoto: Foto: NPCG

„Predstavnici NPCG su istakli da je Skadarsko jezero jedan od najvećih resursa sa kojim Crna Gora raspolaže. Od izazova sa kojim se suočava ovo zaštićeno prekogranično područje, kao ključni izdvojeni su nelegalan ribolov i nelegalna gradnja“, kazali su iz NPCG.

Oni su podsjetili da je donesen petogodišnji Plan upravljanja za NP Skadarsko jezero za 2016-2020. godinu koji je usvojila Vlada Crne Gore, na osnovu kojeg se donose jednogodišnji Programi upravljanja na koje saglasnost daje Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

„Ekspertska grupa će, nakon razmjene informacija sa predstavnicima nadležnih institucija, NVO organizacija, predstavnicima lokalnih zajednica i promoterom, kao i nakon analize prikupljenih podataka, pripremiti smjernice i preporuke, odnosno mjere očuvanja i upravljanja, koje je potrebno preduzimati i sprovoditi u budućem periodu“, zaključuju iz NPCG.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!