NPCG: Klubovi doprinose suzbijanju krivolova

Sportsko-ribolovni klubovi NVO „Tim za zaštitu šarana“, SRK „Nikšić“ i SRK „Podgorica“ od početka ribolovnog zabrana učestvuju u očuvanju ribljeg fonda i ujedno doprinose suzbijanju krivolova u vrijeme ribolovnog zabrana u NP Skadarsko jezero.

Foto: NPCG

„Nacionalni parkovi su predjeli posebne ljepote i staništa brojnih zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Zbog toga je od velikog značaja saradnja svih subjekata koji učestvuju u procesima njihove zaštite i očuvanja kojima se štiti ukupno bogato prirodno nasljeđe NPCG. Isto tako, od velikog je značaja podrška koju JPNPCG dobija od brojnih organizacija kao što je to primjer sa NVO ‘Tim za zaštitu šarana’, SRK ‘Nikšić’ i SRK ‘Podgorica’ koji od početka ribolovnog zabrana učestvuju u zaštiti ribljeg fonda i suzbijanju krivolova u NP Skadarsko jezero“, kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica povodom saradnje sa ovim organizacijama.

U planu su takođe slične aktivnosti u saradnji sa volonterima.

„Obavještavamo da je Služba zaštite NP Skadarsko jezero u saradnji sa članovima SRK Nikšić, uveče 3. aprila, prilikom kontrole akvatorijuma, zatekla 2 lica u vršenju krivolova i tom prilikom oduzela: čun, pentu, osti, plinsku bocu i plinsku lampu. Lica su procesuirana nadležnom državnom tužiocu“, navode u saopštenju Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Dodaju da je zajedničkom akcijom, uz upotrebu drona, 27. marta uhvaćena jedna osoba u izlovu ribe u vrijeme zabrana.

„Tom prilikom privremeno su oduzeti: čun, vanbrodski motor i 4 ribarske mreže u dužini od oko 400 metara. O istom su obaviješteni nadležni službenici Uprave Policije koji su preduzeli dalji postupak“, dodali su u saopštenju.

U zaštiti ribljeg fonda, kako navode je neizostavna pomoć granično-pomorske policije, inspekcije za slatkovodno ribarstvo, udruženja ribara, kao i mještana.

„Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero tokom kojeg je zabranjeno loviti i stavljati u promet sve vrste riba, osim jegulje, traje do 15. maja 2018“, zaključili su u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!