O Svjetskom danu zdravlja

Svjetski dan zdravlja je 7. aprila, kada je 1948. osnovana Svjetska zdravstvena organizacija sa sjedištem u Ženevi. Prvi put obiljižen je 1950. kada je tema bila „Upoznajte svoj zdravstveni sistem“. Cilj Svjetskog dana zdravlja jeste izgrađivanje svijesti o značaju zdravlja i unapređivanje zdravstvene zaštite. Ovogodišnji slogan je “Zdravlje za sve”. Koje teme su bile u fokusu Nacionalne konferencije posvećene Danu zdravlja, šta crnogorski zdravstveni sistem preuzima u borbi protiv zaraznih bolesti i kakav je obuhvat vakcinacije djece, koji skrining programi su aktuleni u Crnoj Gori i kakve rezultate daju, i na kom je nivou prevencija? Naša gošća biće generalna direktorica Direktorata za zdravstevnu zaštitu Ministarstva zdravlja dr Alma Hajdarpašić Drešević.

Urednica i voditeljka Jutarnjeg programa vikendom Marija Razić

Koje su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije povodom Svjetskog dana zdravlja saznaćemo od šefice Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mine Brajović.

U EU kutku govorimo o projekatima lokalnih Nevladinih organizacija koje su dobitnice CRNVO grantova u okviru programa dodjele grantova „Moja zajednica – Snažna zajednica“. Konkurs je dio projekta “Moja zajednica-Snažna zajednica!”, koji je finansirala Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, u okviru IPA programa za razvoj civilnog društva 2016. Govorićemo i o ulozi NVO u CG društvu pa i u procesu evropskih integracija. Naš gost biće koordinator programa za jačanje kapaciteta Centra za razvoj NVO – TACSO Resursni centar za organizacije civilnog društva Radoš Mušović.

Novi 25. broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine „Komun@“ posvećen je crnogorskom bibliotekarstvu. Direktor lista mr Amer Ramusović biće naš gost.

Muzički estetičar, kritičar i pisac iz Rumunije, prof.Virdžil Mihaiu sa Univerziteta u Klužu, (Rumunija) gost je „Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori“. Biće i gost Jutra. Mihaiu je bio jedan od osnivača i prvi direktor Rumunskog instituta za kulturu u Lisabonu i savjetnik ministra u Rumunskoj ambasadi u Portugalu.

Ekipa sa terena uživo izvještava sa više lokacija: iz CAZASA, Nedjelje zdravlja; sa Trga nezavisnosti jer će i ove godine Podgorica biti učesnik velikog međunarodnog Rueda de Casino flash moba! U pitanju je javna manifestacija kojom se obiljležava Svjetski dan ruede;javićemo se i iz Delte sa Uskršnjih igrarija: Trke veselih zečića i potrage za jajima…

U TV arhivu:

-Sjećanje na nedavno preminulog, dugogodišnjeg direktora drame Crnogorskog narodnog pozorišta, Milana Belog Popovića. U prvoj emisiji iz serijala SUSRETI, snimljenoj 1970.godine, Beli Popović govori o tadašnjem Narodnom pozorištu u Titogradu i domaćim tekstovima kojima se sve više poklanjala pažnja. Emitovaćemo insert iz razgovora autora Rajka Cerovića i Milana Belog Popovića.

-Spomen kuća renomiranog književnika Borislava Pekića u Šavniku, povod je da se u TV arhivu prisjetimo njegovog intervjua povodom Njegoševe nagrade 1987.godine. Dolazak na Cetinje budi Pekićevo sjećanje na korijene, Drobnjake i godine provedene u Crnoj Gori. Emitovaćemo insert iz emisije autora Ljubomira Đurkovića.

Nakon Vijesti u 10h, tandem koji će vas zabavljati! Modni autoriteti, stručnjakinje života, lajfkoučerke, humaniste i prebogatašice! Paris i Pipa! ( 8. epizoda; sve emisije iz serijala možete pogledati na našem portalu www.rtcg.me)

Emitujemo i novu reportažu putopisca Edina Krnića.

Za specijlitete u redovnoj kulinarskoj rubrici “Ukusi jutra”, zadužena je šefica kuhinje Slađana Šoć. Pripremće pitu od sabljarke i rikoto sira.

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, zanimljivosti, priče sa terena, i redovne rubrike: Dogodilo se na današnji dan, Kulturni vodič, Dječiji kutak, Meridijani, Ukusi jutra, priče sa portala www.rtcg.me.

Urednica i voditeljka emisije: Marija Razić

Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić

e-mail: jutarnjivikendom@ rtcg.org

Broj telefona redakcije: 020 224 991

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!