Opština tjera turiste iz Starog grada

Ugostitelji i žitelji budvanskog Starog grada, žalili su se Crnogorskom turističkom udruženju (CTU) da im odluka gradskih vlasti da zabrane turističkim agencijama iskrcavanje turista kod nekadašnje autobuske stanice – nedaleko od Starog grada – nanosi veliku štetu.

Pojedini svjetski turoperatori zbog novonastale situacije otkazali izlete za Budvu (Google Maps)Foto: Pojedini svjetski turoperatori zbog novonastale situacije otkazali izlete za Budvu (Google Maps)

Opština Budva je, naime, odlučila da zbog saobraćajnih gužvi zabrani autobusima zaustavljanje na pomenutoj lokaciji, a da za novo stajalište odredi Slovensku plažu.

Iz Starog grada navode da turisti sada moraju da pješače 40 minuta (u oba pravca), te da zbog toga manje posjećuju zidine.

„Odlukom grada naročito su pogođene grupe koje dolaze sa kruzera, i imaju najviše dva sata za obilazak Budve, odnosno Starog grada. Umjesto da tih 40 minuta iskoriste, da sjednu, potroše novac, mi ih tjeramo da pješače. Svakodnevno se može vidjeti kako komunalni policajci ne daju turistima da izađu iz autobusa i kako tjeraju vozače da pomjere autobuse. Zato je pogođen Stari grad, koji živi od turista“, navodi se, između ostalog, u pismu upućenom CTU, prenosi Pobjeda.

Da je riječ o odluci koja će Starom gradu – i Budvi uopšte – nanijeti štetu, svjedoči činjenica da su pojedini svjetski turoperatori zbog novonastale situacije otkazali izlete za Budvu.

Prema riječima Stefana Đukanovića iz kotorske turističke agencije „Miro & Sons“, koja organizuje izlete po primorju, to su, zasad, učinili „Trafalgar“, „Globus“, „Insight“, i „Grand Circle Travel“. Ne isključuje da spisak neće biti duži.

„Oni su otkazali izlete i odlučili da se zadrže u Kotoru. To su, inače, ugledni svjetski turoperatori, koji su u Crnoj Gori desetak godina“, rekao je Đukanović.
Turistu, pojedincu, objašnjava on, nije teško da pređe razdaljinu od Slovenske plaže do Starog grada, ali jeste grupama starijih turista.

Predsjednik CTU Žarko Radulović rekao je da se sastao s predsjednikom Opštine Budva Draganom Krapovićem i predstavnicima Sekretarijata za komunalno-stambene poslove, koje je upozorio na probleme u Starom gradu.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar