Pariz ispred Londona

Pariz je najatraktivnija destinacija za strane ulagače, pokazuje istraživanje konsultantsko-revizorske kuće Ernst & Young (EY). London je na drugom mjestu prvi put nakon 15 godina, na trećem mjestu je Berlin, a četvrtom Frankfurt.

foto:piksabayFoto: foto:piksabay

Promjena u poretku na evropskom kontinentu je, s jedne strane, znak uticaja referendumske odluke Velike Britanije o izlasku iz Evropske unije – Brexita, a s druge takozvanog „Macron efekta“, odnosno reformi francuskog predsjednika Emanuela Makrona naklonjenih poslovnom sektoru, prenosi SEEbiz.

U istraživanju, u kojem su korišćeni i podaci EY-a i IBM-a za 2017. godinu, učestvovale su 502 kompanije, a francusku prijestonicu kao najpoželjniju destinaciju za direktna strana ulaganja (FDI) odabralo je 37 odsto ispitanih, dok se za London odlučilo njih 34 odsto.

Gledana kao cjelina, Velika Britanija je u prošle godine ostala vodeća evropska destinacija za direktna strana ulaganja u Evropi, ispred Njemačke i Francuske.

Ali, ta brojka je u slučaju Francuske u jednoj godini skočila za 31 odsto, dok je rast broja ulagačkih projekata u Britaniju zabilježio usporavanje, te je bio tek šest posto veći nego u 2016. godini.

To je prvi put od 2003. godine da je Pariz nadmašio London, odnosno od kada se sprovodi godišnje istraživanje. Na trećem mjestu se našao Berlin, a na četvrtom Frankfurt.

„Velika Britanija osjeća utjecaj Brexita“, ocjenuje se u izvještaju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar