BOJOVIĆ: Presuda za kupovinu glasova očekivana, čitav postupak bio farsa

By Suzana Kapetanović

1709vladica-bojovic


F
unkcioner Demokratskog fronta Vladislav Bojović je saopštio da je presuda Osnovnog suda u Pljevljima, kojom su dvojica aktera kupovine glasova u ovom gradu osuđeni na uslovnu kaznu zatvora od šest mjeseci, i to za zloupotrebu službenog položaja, dok su ostali oslobođeni optužbe- očekivana.

„Ovakav ishod čitavog postupka pred pravosudnim organima bio je očekivan, s obzirom na to da bi svaki drugi doveo u pitanje legitimitet posljednjih parlamentarnih izbora, odnosno, direktno potvrdio zloupotrebu državnih resursa i izbornu krađu počinjenu od strane DPS-a. Tako nešto Milo Đukanović nije smio dozvoliti ni po koju cijenu. Potpuno je jasno da je čitav proces, od pokretanja istrage, preko podizanja optužnice, do donošenja presude, bio strogo kontrolisan i dirigovan od strane samog vrha aktuelne vlasti, jer se direktno ticao političke i krivične odgovornosti visokih funkcionera DPS-a, ali i političke sudbine same partije“, ističe u saopštenju dostavljenom Portalu Anlitika Bojović.

On naglašava da to potvrđuje i momenat izabran za objavljivanje presude, dakle, odmah nakon završenih lokalnih izbora i, kako navodi,obavljene političke trgovine sa SDP-om.

„Naravno, uslovno osuđeni aktivisti DPS-a ne mogu ponoviti isto krivično djelo u narednih godinu dana, jer je skoro izvjesno da novih izbora u tom periodu neće ni biti“, kaže Bojović.

Kako ističe, čitav proces, od trenutka kad je započet, do završnog čina, pretvoren je u farsu.

„Svi državni organi stavljeni su u funkciju zataškavanja čitavog slučaja, a ne njegovog rasvjetljavanja. Tužilaštvo je prije svega imalo zadatak da izbjegne da, u optužnici, počinjeno krivično djelo pravilno kvalifikuje, kao povredu slobode opredjeljenja pri glasanju, a onda i da prikrije organizatore i nalogodavce kupovine glasova. Očito, nije se smjelo dozvoliti da se razotkrije da su u čitavoj operaciji kupovine glasova ključnu ulogu morali imati Milutin Simović, Filip Vuković i Suad Numanović“.

Bojović naglašava da je zapanjujuća zbog toga bila i sama optužnica, koja je ova lica teretila ne za kupovinu glasova, već za pronevjeru državnog novca i zloupotrebu službenog položaja, predstavljajući čitav slučaj kao navodno lični čin neodgovornih službenika Centra za socijalni rad.

„Ako uz ovakvu presudu uzmemo u obzir činjenicu da su aktivisti DPS-a, nakon podizanja optužnice, čak i pojačali svoje djelovanje u političkom i javnom životu Pljevalja, da su imenovani za odborničke kandidate na poslednjim lokalnim izborima, a da su pojedini čak i napredovali u karijeri, evidentno je da DPS šalje osionu poruku da će biti ne samo zaštićeni, već i nagrađeni svi oni, koji su za ovu partiju spremni da na terenu sprovode zloupotrebu državnih resursa i vrše pritiske na birače. Zbog toga je to skandalozna poruka ohrabrenja, upućena od strane DPS-a svojim aktivistima, koji za potrebe partije sprovode ovakve i slične nečasne i nezakonite radnje ne samo u Pljevljima, već i širom Crne Gore, u cilju prekrajanja izborne volje građana“, kaže Bojović.

Prema njegovim riječima, riječ je o još jednom postupku pravosudnih organa, koji pokazuje da vlast u Crnoj Gori nije spremna da radi na obnavljanju povjerenja građana u izborni proces, niti da gradi pravnu i demokratsku državu. Čitav postupak predstavlja zapravo izrugivanje zahtjevima Brisela za vladavinom prava i rasvjetljavanjem afere Snimak.

foto: pvportal.me

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!