Bošković: VCG neće ratovati ni protiv Srba ni Albanaca na Kosovu

#Politika #Kosovo #NatoRat #PredragBošković

boskovic.jpg

Crna Gora svoje vojnike neće upućivati u rat ni protiv Srba ni protiv Albanaca na Kosovu, već će ih angažovati samo u kontekstu promocije, očuvanja i jačanja regionalnog i globalnog mira i bezbjednosti, poručio je ministar odbrane, Predrag Bošković.

On je u intervjuu agenciji MINA rekao da je njegova nedavna izjava, da bi crnogorska vojska učestvovala u akcijama na Kosovu, istrgnuta iz konteksta, na veoma maliciozan način, svojstven pojedinim medijima koji zagovaraju nazadnu i odavno prevaziđenu politiku i ne mire se sa činjenicom da je Crna Gora samostalna država.

„Članstvom u NATO, Crna Gora je postala dio sistema koji baštini vrijednosti na kojima počiva savremeno demokratsko društvo. Jedna od tih vrijednosti je unaprjeđenje i očuvanje mira i stabilnosti u kriznim područjima širom svijeta“, kazao je Bošković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će, kao pouzdan saveznik, u skladu sa svojim kapacitetima, doprinositi uspostavljanju i jačanju mira, kao što je to radila i do sada, učešćem u međunarodnim misijama.

„U tom kontekstu, naša država, sada i u svojstvu članice NATO, u svakom svom angažmanu, promovisaće isključivo mir i stabilnost, bilo da se radi o regionalnom, ili o međunarodnom kontekstu“, istakao je Bošković.

To je, kako je kazao, bila jedina poruka njegove izjave „koja je istrgnuta iz konteksta na veoma maliciozan način, svojstven pojedinim medijima koji zagovaraju nazadnu i odavno prevaziđenu politiku i još se ne mire sa činjenicom da je Crna Gora samostalna, a kamoli država koja je po svim parametrima lider u regionu“.

„Crna Gora svoje vojnike neće upućivati u rat ni protiv Srba ni protiv Albanaca na Kosovu, već će ih angažovati samo u kontekstu promocije, očuvanja i jačanja regionalnog i globalnog mira i bezbjednosti bilo da je u pitanju Kosovo ili neka druga teritorija koja je zajednički dogovor 29 članica Sjevernoatlantskog saveza“, poručio je Bošković.

Kako je naveo, to je poruka svima koji svim snagama pokušavaju da kreiraju iskrivljenu sliku i da na neistinama grade svoju politiku i pozicije.

Na pitanje šta će biti prioriteti u radu Ministarstva u narednom periodu, Bošković je rekao da je sektor odbrane prošao kroz jedanaestogodišnji period veoma iscrpnih i zahtjevnih reformi, koji je Crnu Goru preporučio da u junu postane 29. članica NATO saveza.

„Ovim činom valorizovali smo dosadašnje napore u reformama sistema odbrane i realizovali jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva definisan odmah po obnovi državne nezavisnosti“, kazao je Bošković.

On je istakao da biti dio najmodernijeg vojno-političkog saveza, za malu državu poput Crne Gore, predstavlja izuzetnu privilegiju, ali i dodatnu obavezu da, kontinuiranim sprovođenjem reformi, opravda ukazano povjerenje i pozicionira se kao pouzdan saveznik i kredibilan faktor stabilnosti na području Zapadnog Balkana.

U skladu s tim, kako je naveo, njihovi prioriteti biće usmjereni ka daljoj modernizaciji i opremanju oružanih snaga.

„Radićemo kontinuirano na usavršavanju našeg kadra u saradnji sa saveznicima, u cilju kontinuiranog usvajanja neophodnih vještina i znanja definisanih NATO standardima za postizanje najvišeg nivoa interoperabilnosti, odnosno sposobnosti da odgovorimo aktuelnim bezbjednosnim izazovima, rizicima i prijetnjama na nacionalnom nivou i u okviru kolektivnog sistema bezbjednosti“, kazao je Bošković.

Prema njegovim riječima, posebno, visoko mjesto na listi prioriteta zauzima učešće Vojske Crne Gore (VCG) u očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti.

„Naši vojnici će i dalje učestvovati u mirovnim misijama i operacijama pod vođstvom NATO, EU i UN. Takođe, nastavićemo sa usklađivanjem nacionalne legislative sa međunarodnim propisima, kako bi i formalno-pravno bili u mogućnosti da pratimo savremene tokove u okviru Alijanse“, precizirao je Bošković.

On je podsjetio da je planirano da Crna Gora do 2024. godine dostigne nivo od dva odsto BDP izdvajanja za odbranu.

Izvor: Cafe Del MontenegroŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!