CG nepovratno na putu EU integracija

Evropa mora da zna, ako sebi želi dobro, da Balkan ne smije ostati van nje, a kao Evropljani želimo da budemo dio rješenja, a ne vječito predvorje evropske civilizacije ili eksperimentalna politička radionica njene birokratije, već hoćemo da kroz partnerski odnos uzajamnog uvažavanja usvajamo evropske standarde, koji će nas učiniti dijelom savremene evropske civilizacije, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na prijemu povodom Dana državnosti na Cetinju.

.Foto: .

Predsjednik je istakao da ova godina u znaku velikih jubileja – 140 godina od 13.jula 1878. kada je na Berlinskom kongresu potvrđena nezavisnost Crne Gore, ali i vijek od nelegitimnih odluka Podgoričke skupštine 1918, „kojima je Crna Gora kao zemlja saveznica u Velikom ratu izbrisana sa mape svijeta“.

„Istorija se postarala da današnje generacije 21. maja 2006. obnovom državnosti Crne Gore, mirnim putem na demokratskom referendumu, isprave i sopstvene i tuđe greške“, naglasio je Đukanović.

On je poručio da mi slavimo svoje istorijske podvige i poštujemo slobodarsku tradiciju.

„Ali vodimo državnu politiku u duhu savremenog doba, okrenutu budućnosti. Nekada ratnička zemlja, devedesetih je bila jedina republika koja je tokom raspada Jugoslavije sačuvala mir, učvrstila stabilnost i multietnički sklad. Država koja je nakon 11 godina od sticanja nezavisnosti postala punopravna članica NATO, zemlja predvodnica u pregovaračkom procesu za članstvo u EU. Važan faktor regionalne stabilnosti, bez otvorenih pitanja sa susjedima“, kazao je predsjednik.

Đukanović je naglasio da je su građani na nedavnim predsjedničkim i lokalnim izborima ubjedljivo podržali evroatlantski kurs i njenu evropsku perspektivu.

.Foto: .

„Ti rezultati su nagovijestili da naša zemlja ulazi u mirnije političke vode, što stvara uslove za veću fokusiranost Vlade i svih državnih institucija i društvenih subjekata na dinamiziranje ekonomskog i demokratskog razvoja, na jačanje institucija i izgradnju društva vladavine prava. To je najbolji okvir za neophodne reforme i dostizanje evropskog kvaliteta života za naše građane, što je osnovni smisao našeg ukupnog političkog djelovanja“, saopštio je on.

Predsjednik je istakao da je Crna Gora nepovratno na putu evropske integracije.

„Mi vjerujemo u ideju ujedinjene Evrope i u snagu Evropske unije da nađe odgovore na savremene izazove. Vjerujemo da je politika proširenja na Zapadni Balkan važan dio vizije evropske budućnosti. Epoha mira koju su evropskim narodima obezbijedili najveći politički i intelektualni umovi dvadesetog vijeka mora biti nastavljena i u promijenjenom međunarodnom kontekstu, u vremenu burnih tehnoloških, političkih i kulturoloških promjena. Prisjetimo se riječi jednog od tvoraca nove Evrope Vaclava Havela koji je 90-tih upozoravao da ne mogu mir, stabilnost i blagostanje cvasti u jednom dijelu Evrope, ne vodeći računa šta se dešava u njenom drugom kraju“, poručio je Đukanović.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar