Demokratija sve što CG društvo nije

#Ura

Crnogorsko društvo nije preskočilo smjenjivost vlasti što je prvi stepen demokratije, saopštila je članica Foruma Žena Ure, Olivera Čukić.

.

Iz Ure su, povodom Međunarodnog dana demokratije, koji se obilježava danas, ocijenili da je demokratije sve što crnogorsko društve nije.

Čukić smatra da je osnovni princip demokratije „pravo na biranje od strane naroda i to kroz poštovanje volje građana izražene na slobodnim i fer izborima“.

Ona je navela i ne manje značajne principe demokratije kao što su poštovanje prava manjine od strane vladajuće većine kao i jednakost pred zakonom, vladavina prava, poštovanje i uvažavanje svih predstavnika i struktura u društvu.

“Posmatrajući ove najosnovnije zakonitosti demokratije, jasno je da je skoro trodecenijska vladavina DPS-a našu državu gurnula u zapećak, u rang država sa autokratskom vladavinom. Svi principi su pogaženi i preobraćeni u korist vladajuće partije, a crnogorsko društvo nije preskočilo prvi stepen demokratije – smjenjivost vlasti”, istakla je Čukić.

Ona navodi da izbori u Crnoj Gori nijesu fer i pošteni da se na Ustavom zagarantovanu slobodnu izbornu volju građana svjesno i nasilno utiče raznim ucjenama i pritiscima, „dok su izabrani predstavnici vladajuće većine pioni, čija je svrha da pritisnu taster i ispoštuju vođu“.

“Možda bi bilo bolje reći volju vladajuće DPS manjine koja decenijama sprovodi diktaturu nad voljom većine građana kroz razne socio-ekonomske pritiske čime se uskraćuje čovjekovo dostojno bivstvovanje a sve kroz oduzimanje prava na slobodno i kvalitetno školovanje, zdravstvenu zaštitu, kroz oduzimanje prava na rad i onemogućavanje egzistencije”, naglašava Čukić.

Ona smatra da se u crnogorskom društvu sistematski krše prava onih koji su kritičari vlasti, da se ljudi proganjaju, zastrašuju, verbalno i fizički napadaju, prozivaju se na linč.

Čukić je kazala i da je običan građanin doveden do ruba ljudskog poštovanja i prava.

“Korak za svaki dalji demokratski iskorak u crnogorskom društvu jeste prevashodno smjena vlasti. Taj korak je utoliko više važan ako se zna da smo jedina zemlja u Evropi koja nikada nije promijenila vlast na slobodnim i fer izborima. U tom pravcu Građanski pokret URA je siguran da ćemo već naredni Međunarodni dan demokratije slaviti zbog toga što smo učinili taj inicijalni demokratski korak i smijenili gotovo trodecenijsku autokratsku vlast”, zaključila je Čukić.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!