„Izraelci i Palestinci da nastave pregovore“

#EmanuelMakron

Predsjednik Francuske Emanuel Makron pozvao je danas Izrael i Palestince da nastave pregovore u cilju postizanja rješenja dvije države, saopštila je Jelisejska palata poslije razgovora Makrona sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom koji mu je u gostima.

(Beta/AP)

„Francuska je spremna da podrži sve diplomatske napore u tom pravcu“, rekao je Makron i dodao da bi Izrael i Palestina „mogli da opstanu jedno pored drugog s bezbjednim i priznatim granicama, a Jerusalim bi bio glavni grad“.

Predsjednik je rekao da je važno da se stvore uslovi za mirovne pregovore i dodao da međunarodno pravo treba svi da poštuju, aludirajući na naseljavanje Izraelaca na palestinskim teritorijama, čemu se Francuska protivi.

Makron, koji se nedavno sastao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, ponovio je da Francuska podržava rješenje „dvije države“ osuđujući izraelsko naseljavanje palestinskih teritorija, što je raniji stav Francuske.

Francuski predsjednik je uvjerio Netanjahua da njegova zemlja prati sprovođenje nuklearnog sporazuma, postignutog prije dvije godine izmedju šest velikih sila i Irana, najvećeg neprijatelja Izraela.

Netanjahu je danas u Parizu prisustvovao obilježavanju 75. godišnjice masovnog hapšenja Jevreja tokom Drugog svjetskog rata.

„Komemoracija odražava staro i duboko prijateljstvo Francuske i Izraela“, rekao je Netanjahu na ceremoniji kod mjesta gdje su držani Jevreji.

To je prvi put da jedan izraelski premijer prisustvuje komemoraciji, kojom se obijležava 75. godišnjica masovnog hapšenja Jevreja.

Francuska policija je na zahtjev nacista 16. i 17. jula 1942. uhapsila 13.000 Jevreja u Parizu, među kojima je bilo nekoliko hiljada djece. Jevreji su potom deportovani u koncentracioni logor Aušvic. Samo je oko 100 njih preživjelo.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!