JUHARA: Veliki napredak Crne Gore ka NATO-u

By ana popovic

Margaret_En_Juhara


D
emokratska i prosperitetna Crna Gora, koja ispunjava uslove za članstvo u NATO i Evropsku uniju biće još snažniji i spremniji partner Sjedinjenih Američkih Država, poručila je, na pretresu u Spoljnopolitičkom odboru Senata, kandidatkinja za ambasadora SAD u Crnoj Gori Margaret En Juhara, prenosi portal RTCG.

Juhara je pred senatorima poručila da će joj glavni prioritet biti puna integracija Crne Gore u euroatlantsku zajednicu.

„Ukoliko moja nominacija bude potvrđena, moj glavni prioritet biće da osiguram da Crna Gora ostvari puno partnerstvo u euroatlantskoj zajednici. Crna Gora je čvrsto riješena da postane članica NATO-a i već se pokazala kao odlučan partner kada je riječ o bezbjednosti, angažovanjem svojih snaga u misijama NATO-a, EU i UN od Afrike do Avganistana. Važno je što je u svjetlu aktuelne krize u Ukrajini, Crna Gora poslala snažan signal glasanjem za rezoluciju UN kojom se osuđuju ruske akcije u Ukrajini i javnom podrškom sankcijama EU.“

Diplomata iz Ohaja je naglasila da su posvećenost Podgorice euroatlantskim principima prepoznali i ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a, odlukom da intenziviraju dijalog sa Crnom Gorom i procijene njenu spremnost za članstvo najkasnije do kraja 2015.

„Tom odlukom se odaje priznanje velikom napretku koji je Crna Gora već postigla i pokazuje koliko je ona blizu konačnog cilja.“

Juhara je najavila i da će raditi na snaženju ekonomskih veza SAD i Crne Gore. Ocijenila je, takođe, da su transparentne i odgovorne državne institucije ključni element američko-crnogorskih ekonomskih i bezbjednosnih odnosa.

Juhara, koju je američki predsjednik Obama imenovao za nasljednicu Sju Kej Braun, od 1980. godine aktivna u diplomatskoj službi, u rangu ministra savjetnika. Od 2012. obavlja funkciju izvršne direktorke Biroa za evropske i evroazijske poslove i za međunarodne organizacije u Stejt Departmentu.

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!