Krivokapić slagao sud, Mandića i javnost?

#Politika #DemokratskiFrontDf #RankoKrivokapić #VišiSudPodgorica

VED_6770.jpg

Da li je bivši predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, koji je punih 13 godina bio na čelu zakonodavne vlasti, lažno svjedočio u februaru ove godine pred Višim sudom, u sporu protiv poslanika DF Andrije Mandića i Slavena Radunovića, optuženih za pokušaj nasilne promjene ustavnog uređenja na oktobarskim protestima 2015. godine, postavlja se pitanje u tekstu Dnevnih novina.

Ako jeste, a po svoj prilici jeste, zašto je to uradio? Da li iza svega toga stoji pokušaj da se zaštite i od odgovornosti amnestiraju poslanici DF koji stoje iza rušilačkih demonstracija u oktobru 2015. godine ili da se prikrije Krivokapićevo učešće u pokušaju destabilizacije zemlje s jedne strane, a sa druge da od svojih opozicionih kolega sakrije da ih je u ključnim trenucima “borbe” za preuzimanje vlasti ostavio ne cjedilu, piše nadalje DN.

Do odgovora na ova pitanja, koja sigurno zanimaju i Rankove partnere na opozicionoj sceni, moglo se vrlo jednostavno doći da je sudija Višeg suda u Podgorici Vladimir Novović prihvatio predlog tužiteljke Ljiljane Lakić da se, radi dopune dokaznog postupka i utvrđivanja vjerodostojnosti iskaza Krivokapića, saslušaju bivši premijer Milo Đukanović, direktor ANB Dejan Peruničić i bivši ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, konstatuje se u tekstu DN.

Odbijanjem predloga tužiteljke sudija sigurno nije napravio uslugu ni Frontu, ni Krivokapiću, jer će istina o tome gdje je ko bio i što je radio u noći 24. oktobra 2015. godine svakako izaći na vidjelo, pišu DN.

Što krije Krivokapić

Prema informacijama koje su juče objavljene u Pobjedi, upravo je Krivokapić u vrijeme akcije Fronta bio sa njima u zgradi ANB, iako je u iskazu pred sudom tvrdio da je bio kući.

Dnevne novine su se obratile SDP-u pitanjem gdje je bivši šef parlamenta bio u noći 24. oktobra i dobili sljedeći odgovor:”Gospodin Krivokapić je u svojstvu svjedoka dao iskaz na sudu i tom iskazu nema što dodati”.

Radunović i Mandić

A iskaz je sljedeći: “U noći 24. oktobra 2015. godine, telefonom sam razgovarao sa Andrijom Mandićem i Brankom Radulovićem… U tom razgovoru oni nijesu ni slučajno pominjali da će primjeniti nasilje, niti prema meni, niti da će me nasilno svrgnuti sa vlasti… Branko je tražio da omogućim ulaz u Skupštinu Crne Gore, njemu i ostalim poslanicima DF-a… Slične sadržine je bio razgovor i sa Mandićem. Predložio sam da zajedno uđemo na takozvana mala vrata… Oni su odbili… Rekao sam da ću doći i pokušati da sredim to da poslanici uđu u Skupštinu na glavni ulaz. Preko svog šefa obezbjeđenja rekao sam da ću doći u Skupštinu, jer su ulice bile zatvorene za saobraćaj. Kada sam izašao iz stana i nalazio se ispred zgrade, čuo sam detonacije. Obaviješten sam da je bačen suzavac i da ne mogu ići dalje. Odustao sam od tog puta i vratio se kući”, kazao je tada lider SDP.

Zašto Krivokapić nije rekao istinu o tome gdje je bio u noći, 24. oktobra? Da li je razlog u tome što je opozicija računala na njega i njegovu pomoć u realizaciji pokušaja nasilnog preuzimanja vlasti ili nešto drugo, može samo da se nagađa, navode DN.

Spekulacija već ima raznih, između ostalog i da se Ranko dogovorio sa Mandićem i ostatkom opozicije kojoj je inače svojevoljno prišao i borio se da bude njihov vođa, da smijene Đukanovića. Ukoliko bi ovo prihvatili kao mogućnost, onda bi bilo se lažno svjedočenje bivšeg šefa parlamenta moglo tumačiti kao njegov pokušaj da sačuva kakvu takvu poziciju na opozicionoj sceni, ističe se u tekstu DN.

Lažni iskaz temelj odbrane

Ali, to je manje bitno pri činjenici da je Krivokapić, koji je 13 godina bio šef parlamenta, u sudu, pod zakletvom, dao iskaz koji nije istinit, nadalje piše u tekstu DN.

Takav lažan iskaz stvorio je jednu od većih političkih afera u Crnoj Gori, a osumnjičenima dao vjetar u leđa da nastave da obmanjuju crnogorsku javnost prikazujući sebe kao žrtve režima i progona specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Podsjetimo, odmah nakon svjedočenja Krivokapića, oglasio je se DF i Mandić tvrdeći da je “Ranko Krivokapić govorio potpunu istinu”, te da je njegovim svjedočenjem “optužnica raznesena u paramparčad”.

Otkud oni znaju da nije bio u zgradi ANB?

Mandić je tada, što su prenijeli mediji, saopštio da su od Krivokapića “dobili potvrdu u potpunosti” za ono što su tvrdili u odbrani, da su protesti “bili legitimni”, te da “nije bilo nikakvog nasilja, niti rušenja vlasti i režima nedozvoljenim sredstvima”.

Poručio je da je suđenje farsa, da se progone politički nepodobni, te da sud “suočavajući se sa istinom, to mora odbaciti”.

“Siguran sam da je današnjim svjedočenjem sudija više nema uporišta da donese bilo kakvu odluku, osim onu koja je ispravna. A to je da je tužilaštvo u ovom sudskom procesu teško pogriješilo”, bila je poruka Mandića koja pokazuje da poslanici DF očekuju da će 26. maja, kada će biti izrečena presuda u ovom postupku, biti oslobođeni optužbi da su organizovali rušilačke demonstracije 24. oktobra 2015, godine.

A sva crnogorska javnost zna što se dešavalo od septembra do kraja oktobra te godine i ko je bio na čelu protesta, ko je odgovoran za nasilje, ko je provocirao nerede, ko se ugrozio bezbjednost građana Podgorice… A i to ko je išao u Kristal, pišu DN.

Ali, to za Mandića nije bitno, već svjedočenje Krivokapića koji je pod zakletvom dao lažan iskaz, a istog Mandića prevario da će doći da mu otvori glavna vrata Skupštine da uđu sa narodom i smijene Đukanovića, ističu DN.

Nažalost, kako se zaključuje u tekstu DN, Krivokapićevo svjedočenje je kao zdravo za gotovo prihvatio i sudija Novović, ne dozvoljavajući da svjedoče Đukanović, Peruničić i Konjević. A to nije manji problem od Rankovog lažnog iskaza i Andrijinih pokušaja destabilizacije zemlje.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!