MUP: Zamjenik vrši funkciju gradonačelnika do izbora novog, ne štitimo političke interese

By Balsa Knezevic

0408glavnigrad


P
itanje ko vrši funkciju izvršnog organa do izbora novog gradonačelnika u slučaju kada je gradonačelniku Glavnog grada istekao mandat po sili zakona nije riješeno Zakonom o Glavnom gradu, što u konkretnom slučaju znači da se primjenjuje Zakon o lokalnoj samoupravi, na što upućuje član 3 Zakona o Glavnom gradu a to znači da zamjenik gradonačelnika vrši funkciju gradonačelnika do izbora novog, navodi se u pojašnjenju Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi sa datim mišljenjem o tome ko vrši funkciju izvršnog organa do izbora novog gradonačelnika Glavnog grada.

Poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović kazao je danas, da mišljenje MUP-a nema nikakvo zakonsko utemeljenje u statutu Glavnog grada i Zakonu o Glavnom gradu kojim je taj problem regulisan. Kaluđerović je takođe naveo da sumnja da je mišljenje MUP-a više motivisano političkim nego pravnim razlozima.

Međutim iz MUP-a tvrde da nije bilo političkih motiva i da je sve utemeljeno na zakonu.

– Mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova od 1. 07. 2014. godine, utemeljeno je na rješenjima iz Zakona o Glavnom gradu i Zakona o lokalnoj samoupravi i nije motivisano željom da se zaštite politički interesi bilo koje političke partije. Zakonom o lokalnoj samoupravi u članu 67 propisano je da u slučaju prestanka mandata predsjednika opštine po sili zakona, funkciju predsjednika, do izbora novog predsjednika opštine, vrši potpredsjednik opštine. Dakle, u slučaju Glavnog grada to znači da zamjenik gradonačelnika vrši funkciju gradonačelnika do izbora novog – navodi se u reagovanju MUP-a dostavljenom Portalu Analitika.

Dalje se navodi da je poštovanje zakona jedini interes kojim se rukovodilo Ministarstvo unutrašnjih poslova prilikom davanja mišljenja o situaciji u Glavnom gradu.

– Dokaz toga je i stav – mišljenje koje je MUP dao početkom juna ove godine povodom zahtjeva Skupštine opštine Herceg Novi. Naime, MUP je u dostavljenom mišljenju Skupštini opštine Herceg Novi saopštio da nakon isteka mandata predsjedniku Opštine Herceg Novi po sili zakona funkciju predsjednika opštine vrši potpredsjednik do izbora novog predsjednika opštine. Vjerujemo da nešto što važi u Herceg Novom treba da važi i u Podgorici jer se primjenjuje isti Zakon o lokalnoj samoupravi – poručili su iz MUP-a.

Via: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!