Podrška evropskoj perspektivi Z. Balkana

#MiroslavCerar

Predsjednik Vlade Slovenije Miroslav Cerar izjavio je za Pobjedu da njegova država daje veliku podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, pri čemu je istakao da je važno ekonomsko povezivanje regiona.

Cerar: Važno da zemlje regiona jačaju ekonomske, transportne i energetske veze (Foto: Beta/AP)

„Kao što mnogi od vas znaju, Slovenija je principijelno podržavala Crnu Goru i pomagala joj u procesu integracije u NATO. Znamo da evroatlantske strukture daju najbolju perspektivu svim zemljama na Zapadnom Balkanu“, rekao je slovenački opremijer za Pobjedu u Trstu, na marginama samita zapadnobalkanske šestorke.

Cerar ističe da će Slovenija nastaviti politiku podrške, ali napominje da je važno da zemlje regiona jačaju ekonomske, transportne i energetske veze.

U periodu dok još nijesu ispunjeni uslovi za pristupanje Crne Gore i drugih zemalja Evropskoj uniji, potrebna je bolja komunikacija država Zapadnog Balkana na ekonomskom nivou, zatim jačanje transportnih i energetskih veza, učestvovanje u modernizaciji sistema kao što je digitalizacija– kazao je premijer Slovenije.

On naglašava da je neophodno povezivanje kako bi se izbjegli negativni trendovi na Zapadnom Balkanu u smislu da Evropa bude zatvorena prema regionu.

Cerar je nakon samita saopštio da Slovenija predstavlja most između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

„Slovenija je ovdje važan most između EU i zemalja Zapadnog Balkana, jer može da koristi znanje o regionu, doprinese boljem razumijevanju i da povodom određenih pitanja preuzme inicijativu“, naveo je slovenački premijer.

Cerar je istakao značaj vladavine prava, jer su, kako je rekao, u pitanju zemlje koje su opterećene prošlošću i različitim sukobima.

„Tako da je posebno važno poštovanje međunarodnih normi i zakona“, kaže Cerar.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!