„Prvo uslovi iz Plana pa tek onda Skupština“

Demokrate i URA ni ubuduće neće prisustvovati sjednicama Skupštine, niti radu njenih redovnih tijela, sve dok se ne ispune uslovi koji su jasno navedeni u Planu koji su juče predstavili lideri Koalicije „Za 21. vijek“,, saopšteno je danas iz Koalicije „Za 21. vijek“.

.Foto: .

Koalicija „Za 21. vijek“ je reagovala na saopštenje Demokratskog fronta (DF) u kome se navodi da je međunarodna zajednica naložila da se vrate u Skupštinu Crne Gore i prekinu bojkot koji traje od parlamentarnih izbora 2016.

„Za razliku od Demokratskog fronta (DF) koji se u parlament vratio bez ispunjenja bilo kog javnosti poznatog uslova od strane Demokratske partije socijalista (DPS), iako su prethodno saopštavali da će svaki povratak u Parlament dati pojas za spasavanje DPS-u, a da će onaj ko se vrati biti nova Pozitivna, Demokrate i URA ni ubuduće neće prisustvovati sjednicama Skupštine, niti radu njenih redovnih tijela, sve dok se ne ispune uslovi koji su jasno navedeni u Planu koji su juče predstavili lideri Koalicije ‘Za 21. vijek’, a koji je pozdravio komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johanes Han, pozvavši predsjednike Demokrata i URA-e da sljedeće nedjelje posjete Brisel“, navodi se u saopštenju.

Oni navode da Plan obuhvata sva pitanja, počevši od Sudskog savjeta, novog Savjeta RTCG-a, sveobuhvatnih izbornih reformi, preko promjena u ASK-u i DIK-u i medijskih zakona, do dogovora o opštim lokalnim izborima u jednom danu i potvrđivanju datuma održavanja parlamentarnih izbora.

Zahtjevi koalicije „Za 21. vijek“ se, kak navode, nalaze upravo na fonu zahtjeva opozicije i opozicionih birača i bez njihovog ispunjenja ne prekidaju bojkot sjednica Skupštine i redovnih radnih tijela.

„Tako da prvo pitanje koje se postavlja jeste: ko je vama naredio da se vratite u Parlament bez ispunjenja bilo kakvih uslova i za čiji ste račun to uradili? Ili, šta je na vas djelovalo tako podsticajno da se vratite, ako nije ispunjenje tih uslova? Sigurno je jedno: vaš povratak u Skupštinu nije u interesu opozicije jer ste time pomogli DPS-u i Milu Đukanoviću, svom poslodavcu. Drugo, za razliku od vas koji ste se zalagali za koministarsku Vladu s DPS-om, mi nećemo ulaziti u bilo koju Vladu koja podrazumijeva učešće DPS-a. Treće, upravo ste vi, zajedno s DPS-om, 2014. godine, izglasali izborno zakonodavstvo koje je izazvalo osporavanje i domaće i međunarodne javnosti, a koje sada i zahtijeva sveobuhvatnu reformu.Žao nam je što su i dalje jedine aktivnosti određenih lidera DF-a konstantni, svakodnevni napadi na opoziciju i nove progresivne snage. Sami sebe uništavate, ali mi vam ne možemo pomoći, kad sami sebi nećete“, zaključili su u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!