Put do dijaloga?

#Opozicija

Kompletna opozicija će početkom naredne sedmice posjetiti ambasadora Evropske unije (EU) u Podgorici. Da je poziv upućen, potvrdio je danas i šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav. Opozicionari su za TVCG pričali o očekivanjima sa kojima idu kod predstavnika EU.

Your browser does not support the video tag.

Da će delegacija EU u Crnoj Gori naredne sedmice širom otvoriti svoja vrata za mnoge, pa i opoziciji, ne krije šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav.

„Da dogovorili smo sastanke sa mnogo ljudi u državi u kojoj smo trenutno, tako da ovdje imamo mnogo tema koje će nas upoznati sa vašim ljudima. Dogovorli smo sastanak sa vašim ambasadorima sljedeće sedmice i sa opozicijom“, kazao je Orav.

Da poziv, iako je odjeknuo, nije nešto što nije uobičajno, kaže analitičar Zlatko Vujović, koji je i sam bio učesnik takvih susreta.

„To nije samo po sebi nešto dramatično, ali sa druge starne ja ga doživljavam kao jedan kanal za bolje razumijevanje zahtjeva opozicije sa jedne strane, da se mora uspostaviti diljalog, da opozicija treba i mjesto joj je u Skupštini, ali sa druge strane i da vlast treba da otvori proces reformisanja one izborne administracije Agencije za sprečavanje korupcije svih onih institucija koje bi trebalo da omoguće fer i demokratske izbore“, ocijenio je Vujović.

Očekivanja slična ovom ima i opozicija, mada, dok čekaju, ne prećutkuju da su jedno vrijeme bili ignorisani upravo od institucija EU.

„Ja sam jako zadovoljan sto EU napušta svoju pasivnu poziciju koju je imala od 16. oktobra. Nijesu htjeli da se involviraju u ovaj proces, a mislim da su trebali. Kao naši prirodni partneri moraju biti zainteresovani za rješavanje političke krize koja postoji“, kazao je predsjednik GP URA Dritan Abazović.

„Mi očekujemo da se EU ponaša mnogo odgovornije nego što se ponašala u predhodnom periodu. Mi ne možemo naći riječi hvale za ponašanje, posebno u periodu nakon 16. oktobra“, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta (DF), Jovan Vučurović.

„Želio bih da razgovaram o tome da ubrzamo proces ulaska Crne Gore u EU i druga tema da se EU pozabavi unutrašnjim problemom u Crnoj Gori koji je zaista veliki“, predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković.

„Očigledno da EU vidi dijalog i dogovor kao rješenje za duboku političku krizu. Taj dijalog ne vidi jedino vlasnik DPS-a koji i dalje insistira na podjelama i sukobima“, ocijenio je portparol Socijaldemokratske partije (SDP), Mirko Stanić.

Na jednoj strani su očekivanja, a na drugoj su ono što će mu reći.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!