Radić: NATO ne gradi bazu već samo pomaže

Trenutna albanska vojna infrastruktura ne odgovara savremenim potrebama Alijanse i Tirana pokušava da pridobije NATO za finansiranje dijela njihovih potreba, zbog čegaje u javnosti stvorena pogrešna teza da u Albaniji NATO gradi svoju vazduhoplovnu bazu, ocijenio je za Pobjedu vojni analitičar Aleksandar Radić.

Radić: Albanija želi da ojača svoje nacionalne odbrambene kapacitete (foto: Anadolija)Foto: Radić: Albanija želi da ojača svoje nacionalne odbrambene kapacitete (foto: Anadolija)

„Ako NATO pomogne da Albanija ili, recimo, sjutra Crna Gora, sredi neku bazu, to nije NATO baza, već je to albanska ili crnogorska, i tu mogu doći vojne jedinice na vježbu, ali nema ambicije da neko od država stalno bude prisutan u tim bazama, kao što je to, recimo, slučaj sa misijom KFOR na Kosovu ili misijom Odlučna podrška u Avganistanu“, pojasnio je Radić.

Albanski premijer Edi Rama najavio je prekjuče da će NATO investirati više od 50 miliona eura za modernizaciju vazdušne baze u mjestu Kučova.

Sjevernoatlantski savjet je odobrio odluku da se izgradi prva vazduhoplovna baza na Zapadnom Balkanu u Albaniji. Od sredstava Sjevernoatlantskog saveza i u partnerstvu sa Vladom Republike Albanije, NATO će investirati više od 50 miliona eura, samo za prvu fazu projekta modernizacije vazduhoplovne baze u mjestu Kučova naveo je Rama na svom nalogu na Fejsbuku. Dodao je da će Kučova, takođe, služiti kao nacionalna baza za albanske vazduhoplovne snage ocijenivši da ova strateška investicija NATO-a u Albaniji predstavlja novi standard za oružane snage Albanije.

Radić, komentarišući najavu Rame, kaže da Albanija želi da ojača svoje nacionalne odbrambene kapacitete, a nemaju novca i mogućnosti.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar