Radna grupa može da unaprijedi izborne zakone

Crnoj Gori je potrebna sveobuhvatna debata o pitanju izbornog zakonodavstva kako bismo zajedno radili na njegovom unapređenju, saopštio je funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Gegaj.

Gegaj: Potrebna sveobuhvatna debata o pitanju izbornog zakonodavstvaFoto: Gegaj: Potrebna sveobuhvatna debata o pitanju izbornog zakonodavstva

On je u intervjuu za Dan rekao kako vjeruje da će se radna skupštinska grupa, čije je osnivanje najavljeno, baviti svim pitanjima koja se tiču izbornog zakonodavstva.

“Vjerujem da će se radna grupa baviti svim pitanjima koja se tiču izbornog zakonodavstva. Ne treba zaboraviti da je dio pitanja otvoren kroz primjedbe posmatrača OEBS/ODIHR, ali i da je uoči predsjedničkih izbora on i riješen. Radna grupa je bila veoma transparentna. Dakle, ono što ja znam je da su u ovaj proces bili uključeni svi relevantni subjekti vezano za izborno zakonodavstvo. Poziv je bio upućen svima, ali je opozicija odbila učešće. Poseban kvalitet u radu radne grupe dale su nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom kroz svoje predloge i sugestije. Mislim da je u Crnoj Gori potrebna sveobuhvatna debata o pitanju izbornog zakonodavstva kako bismo zajedno radili na njegovom unapređenju”, naglasio je Gegaj.

Na pitanje ima li razloga da prijevremeni parlamentarni izbori budu održani naredne godine Gegaj je odgovorio da ne postoji nijedan razlog da dođe do vanrednih parlamentarnih izbora naredne godine.

“Naredni parlamentarni izbori će biti održani u redovnom terminu, na jesen 2020. godine. Uostalom, ne vidim ni da je opozicija posebno zainteresovana da se oni ranije dese, sem jednog dijela opozicije koji traži izbore, ali mi se čini da i oni potajno Boga mole da se oni ne dese prije 2020. godine jer bi doživjeli još jedan u nizu političkih debakala, kao i na prethodnim predsjedničkim i lokainim izborima. Uostalom, mogu reći da su rezultati posljednjih izbora održanih u ovoj godini pokazali da je Crna Gora stalno na evropskom i evroatlantskom putu i da će u novim okolnostima potpune političke stabilnosti društva Vlada Crne Gore raditi, u kontinuitetu, na ispunjenju ekonomske agende i da ima apsolutno povjerenje građana”, istakao je Gegaj.

Komentarišući položaj Albanaca u Crnoj Gori danas Gegaj je kazao da su podjela u DPS-u 1997. godine i pobjeda progresivnih i demokratskih snaga predvođenih Milom Đukanovićem donijeli su boljitak za sve građane Crne Gore, pa i za Albance.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar