Sporazum o priznanju praksa, a ne izuzetak

#DemokrateBudva

Budvanske Demokrate smatraju da je Sporazum o priznanju krivice postao praksa i pravilo u krivičnom postupku, a ne izuzetak, kako na to ukazuje Zakon o krivičnom postupku. Za njih nije iznenađenje to što je Miloš Marović dobio državljanstvo Srbije.

Pitaju nadležne da li je pokrenut postupak za oduzimanje CG državljanstva Milošu Maroviću

“Jasno je da je namjera da se ispuni osnovni princip u krivičnom pravu da se jednom licu ne može dva puta suditi za isto krivično djelo i da se time izbjegne mogućnost da se u budućnosti neko nezavisan i samostalan na čelu institucija kao što su Specijalno državno tužilaštvo i Državno tužilaštvo ozbiljno pozabavi predmetima koji su vezani za budvansku organizovanu kriminalnu grupu, koju dominantno čine sadašnji i bivši članovi Opštinskog odbora DPS Budva. I više ne postoji nikakva sumnja da se u budvanskim procesima radi isključivo o tome”, navodi se u saopštenju.

Oni napominju da je javnost iznenađena saznanjem da je Marović dobijanjem državljanstva Republike Srbije izbjegao odsluženje kazne u državi u kojoj je počinio krivično djelo.

“Moramo biti iskreni i reći da mi u Budvi nismo ni najmanje iznenađeni ovom činjenicom. Naprotiv, znajući o kome se radi, mislili smo čak da je Miloš Marović već do sada uspio da se skrije u nekoj od zemalja Latinske Amerike. Tako da ovaj hrabar potez dotičnog treba snažno pozdraviti i upitati nadležne da li je pokrenut postupak za oduzimanje državljanstva Crne Gore Milošu Maroviću”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima odnos crnogorskih i srbijanskih bezbjednosnih službi u pogledu nesmetanog prelaska državne granice Miloša Marovića i Svetozara Marovića otvara brojna pitanja.

“Naravno, u javnosti su se te konstantne migracije pravdale ljekarskim doznakama i potrebom za medicinskim tretmanom familije Marović u ustanovama u Srbiji. Međutim, u situaciji kada pojedini građani Budve samo zbog toga što su popili kafu sa nekim sa kime „ne bi trebalo” bivaju označeni kao bezbjednosno interesantne osobe i kada im se zabranjuje napuštanje Crne Gore, dok sa druge strane članovi I šefovi organizovane kriminalne grupe i u isto vrijeme glavni osumnjičeni u desetinama otvorenih predmeta nesmetano prelaze državnu granicu, postavljamo pitanje kakvu to poruku šalje građanima Crne Gore? Da li je I to ona pravna sigurnost kojom se toliko diči Duško Marković? Višestruki aršini su više nego očigledni I odgovor na ovo pitanje tražimo i od crnogorske i od srbijanske službe državne bezbjednosti”, navodi se u saopštenju I dodaje:

“Na kraju, ne možemo da ne iskažemo zadovoljstvo što su se Miloš i Svetozar Marović nakon decenija lutanja konačno skrasili, ali i da u isto vrijeme ne iskažemo očekivanja da će se u što skorije vrijeme vratiti u rodnu Budvu i Crnu Goru u kojoj će iskoristiti svoja ustavna prava da se na sudu suoče sa brojnim optužbama u pogledu predmeta koje je tužilaštvo već otvorilo i pred institucijama države Crne Gore dokažu svoju nevinost”, zaljučile su budvanske Demokrate.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!