Srpske stranke da budu manje zavisne od Beograda

Susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima srpskih stranaka iz Crne Gore nije ni prvi, niti posljednji, nitije on prvi srpski zvaničnik koji to radi. Motive za ovakve susrete i povremene izlive ljubavi iz Beograda treba prije tražiti u Srbiji, rekao je Vesko Garčević, bivši ambasador Crne Gore pri NATO i OEBS i profesor prakse međunarodnih odnosa.

Garčević: Niko ko je zavisio od Beograda nije opstao u politiciFoto: Garčević: Niko ko je zavisio od Beograda nije opstao u politici

“Mislim da bi za lidere srpskih stranaka u Crnoj Gori mnogo bolje bilo da su više samostalni i okrenuti Crnoj Gori, bolje organizovani i manje zavisni od podrške Beograda i(li) Rusije. Pogledajte primjer lidera srpskih stranaka u Hrvatskoj: nijedan od onih koji su zavisili od Beograda nijesu opstali u politici. Opstali su samo oni koji su bili nezavisni”, ocijenio je Garčević u razgovoru za Danas, prenosi Pobjeda.

Govoreći o nedostatku zvaničnih posjeta na najvišem nivou, i činjenici da Aleksandar Vučić unazad šest godina, od kada je njegova SNS na vlasti, nije bio u službenoj posjeti Crnoj Gori, Garčević smatra da na taj način Beograd, na jednoj strani, želi da umanji politički značaj Podgorice, ali se na drugoj strani postojano bavi onim šta Crna Gora radi.

“Podsjeća me na situaciju kada nijeste preboljeli svoju staru ljubav. Stalno govorite da vam je sve jedno, ali biste dali sve da vam se vrati”, ocijenio je Garčević.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar