Traže izbornu reformu i izbore u istom danu

Lideri Demokrata i URE Aleksa Bečić i Dritan Abazović predstavili „Plan za prevazilaženje aktuelnog političkog i institucionalnog stanja u Crnoj Gori“. Oni su saopštili precizne zahtjeve, nakon čijeg ispunjenja bi se vratili u Skupštinu

„Obavezujemo se da ćemo učestvovati u radu Ad hoc parlamentarnog odbora sačinjen od predstavnika opozicije i vlasti, koji će naći održiva rješenja u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika, definisati nova zakonska rješenja u vezi sa načinom izbora i izborom članova Savjeta RTCG, koji će biti nominovani u Parlamentu“, poručulu Demokrate i URA.

Traže sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

„Implementaciju svih preporuka OEBS-a/ODIHR-a u cilju povećanja transparentnosti i profesionalizma institucija koje su uključene u izborni proces (posebno DIK i ASK), kako bi se povećalo povjerenje javnosti u isti, uključujući izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku; finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i zakon o registrima prebivališta i boravišta“, zahtjevi su Bečića i Abazovića.

Traže i definisanje zakonskog rješenja, održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu.

„Tražimo i donošenje Kodeska etičkog ponašanja u izbornim kampanjama, i podzakonskih akata DIK-a, uključujući one koji regulišu njenu strukturu i način rada, osnivanje nezavisnog tijela/odbora za nadzor nad dosljednom primjenom usvojenih zakona i podzakonskih akata, i nad ostvarivanjem sloboda i prava učesnika na izborima“, poručuju Bečić i Abazović.

Predlažu i izmjene seta medijskih zakona, sa ciljem da se pravni okvir usaglasi sa EU i medjunarodnim standardima;

„Potvrđujemo spremnost da učestvujemo i glasamo u plenumu tek kada parlamentarne radne grupe dogovore sva konačna rješenja o gore pomenutim stavkama, zajedno sa potvrđivanjem datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu“, zaključili su lideri Demokrata i URE.

Oni su ponovili punu posvećenost EU vrijednostima i principima, tekućem procesu pristupnih pregovora i budućnosti Crne Gore u EU.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!