Treba nam više novca i kapaciteta

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se u Sofiji, na marginama Samita Evropske unija – Zapadni Balkan, sa njemačkom saveznom kancelarkom Angelom Merkel.

Uz saglasnost o velikom značaju prvog samita Evropske unije i Zapadnog Balkana nakon 15 godina, predsjednik Marković i kancelarka Merkel su razmijenili mišljenja o daljoj evropskoj perspektivi Crne Gore i Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz Vlade, kancelarka je pozdravila konstruktivnu ulogu Crne Gore u regionu.

Osvrnuvši se na rezultate u procesu naše evropske integracije sadržane u ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru predsjednik Marković i kancelarka Merkel su se saglasili se da je u predstojećem periodu pored ostvarenog napretka potrebno posebno fokusiranje na oblasti vladavine prava i slobode medija.

Predsjednik Marković je informisao kancelarku Merkel da Vlada ima agendu da odgovori svim izazovima i kreiranju političke i društvene klime za razdoblje pred nama.

„Ovo je trenutak kada nam za to treba i više novca, ali i više kapaciteta. Vlada ima plan kako da se sa ovim izazovima suoči brzo i efikasno. Obezbjeđivanje slobode medija i zaštita novinara temeljne su vrijednosti. Moramo uraditi sve da to obezbijedimo“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

U kontekstu teme pozvezivanja koja je bila tema današnjeg samita, konstatovan je i značaj sledećeg susreta pod okriljem Berlinskog procesa koji će biti održan u julu u Londonu, što će biti nova prilika za sumiranje rezultata u ostvarivanju zacrtanih agendi.

Crna Gora će biti članica Evropske unije kada bude spremna, i kada vi budete bez sumnje vidjeli našu spremnost, poruka je premijera Duška Markovića, u obraćanju na plenarnoj sesiji Samita Evropska unija – Zapadni Balkan, koji se održava u Sofiji.

CG i Srbija mogu u EU do 2025.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonijo Tajani kazao je da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije i Crne Gore u članstvu Evropske unije (EU) do 2025, što je inicijalni datum koji je sadržan o Strategiji EU o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana.

Komesar za proširenje i susjedsku politiku, Johanes Han, naveo je da nijedna od zemalja Zapadnog Balkana nije još dovoljna zrela za Evropsku uniju (EU), ali mora se iskoristiti trenutak i diskusija o reformama zadržati u centru pažnje.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!