Razvijati saradnju sa Poljskom

Direktor JP „Nacionalni parkovi“ Elvir Klica sa saradnicima razgovarao je sa direktorom NP Gorce iz Poljske Januszom Tomasiewiczem i njegovom saradnicom o mogućnostima razvoja saradnje crnogorskih i poljskih nacionalnih parkova i razmjene informacija, znanja i iskustava u vezi sa zaštitom i očuvanjem prirodnih vrijednosti dvije zemlje.

.Foto: .

Kako se navodi u saopštenju, u uvodnom dijelu sastanka, Klica ih je informisao o načinu organizacije i upravljanja crnogorskim nacionalnim parkovima koji se izdvajaju po svojim prirodnim vrijednostima i koji su član EUROPARC federacije, Svjetske unije za zaštitu prirode (IUCN) i regionalne mreže NVO Parkovi Dinarida.

Kada je riječ o NP Biogradska gora koju su ovih dana, posjetili predstavnici NP Gorce, Klica je ukazao na značaj Biogradske prašume kao jedne od posljednjih izvornih šuma u Evropi uz Bjalovješku šumu i Perućicu u NP Sutjeska, dodaje se u saopštenju.

Direktor NP Gorce je informisao da se ovaj Park finansira sredstvima državnog i sopstvenog budžeta, kao i iz državnih i EU fondova.

Ukazao je na značaj saradnje zaštićenih područja Evrope i informisao da Poljska ima 23 nacionalna parka.

U cilju razmjene iskustava i informacija, oformljen je Savez poljskih nacionalnih parkova, navodi se u saopštenju NPCG.

Predstavnici poljskog nacionalnog parka ovih dana posjetili su NP Biogradsku goru, a planiraju da posjete i NP Skadarsko jezero i NP Lovćen.

„Kristina i Janusz Tomasiewicz, su u više navrata posjećivali nacionalne parkove Balkana i istraživali, dokumentovali i fotografisali najznačajnije prirodne vrijednosti zaštićenih područja. Zahvaljujući bračnom paru Tomasievicz, u više poljskih gradova, tokom 2016. godine, organizovana je izložba fotografija crnogorskih nacionalnih parkova, koja je ujedno predstavljala i promociju ljepota Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

Sastanak sa predstavnicima poljskog nacionalnog parka održan je danas u Upravi JPNPCG u Podgorici.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!