Apelacioni sud ukinuo odluku o rehabilitaciji Kalabića

nikola-kalabic-rehabilitacija-osuden-bojan-dimitrijevic-foto-arhiva-1486679209-1101977.jpg

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rješenje o rehabilitaciji nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikole Kalabića i vratio predmet Višem sudu u Valjevu na ponovno odlučivanje.

Ukinutim rješenjem u aprilu prošle godine bio je usvojen zahtjev Kalabićeve porodice za njegovu rehabilitaciju, na osnovu kojeg je trebalo da se smatraju ništavim sve odluke državne komisije i rješenja Sreskog suda u Mionici kojima mu je konfiskovana imonina i oduzeta građanska prava.

Apelacioni sud u Beogeradu je ukinuo to rješenje, zaključivši da je prvostepeni sud pogrešno primijenio materijalno pravo pri odlučivanju, pa da je zbog toga i činjenicno stanje nepotpuno utvrđeno, prenosi Tanjug.

Apelacioni sud je valjevskom Višem sudu naložio da u ponovljenom postupku utvrdi način stradanja Kalabića, jer o tome, kako je naveo, ne postoje pouzdani istorijski podaci, napominući da je o tome dužan da odlučuje kao o “prethodnom pitanju”.

“Ako je pokojni Kalabić lišen života iz političkog, vjerskog, nacionalnog ili ideološkog razloga onda je neophodno utvrditi da li je izvršio ili učestvovao u izvršenju ratnog zločina ili to nije slučaj. Ovo zbog toga što lice koje je izvršilo ili učestvovalo u izvršenju ratnih zločina nema pravo na rehabilitaciju po Zakonu o rehabilitaciji”, ocijenio je Apelacioni sud.

Zahtjev za rehabilitaciju Kalabića podnijela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića jer je strijeljan prije njega, kao i da je stradao iz politickih, nacionalnih, a prije svega ideoloških razloga.

Nakon presude Sreskog suda u Mionici iz septembra 1946. kojom je Kalabić oglašen za narodnog neprijatelja konfiskovana mu je imovina.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!