Darvin ili Gospod – rasprava na Saboru SPC

#SinodSpc #SaborSpc

Zasjedanje Sabora SPC počelo je napadom na episkopa Maksima i profesore Bogoslovskog fakulteta potpisnike apela protiv peticije za ukidanje Darvinove teorije.

Zasjedanje se umjesto sabornosti pretvorilo u netrpeljivost (foto:RTCG,arhiva)

List podsjeća da je zasjedanje Sabora SPC započelo u ponedjeljak, ali da se na jednom zasjedanju umjesto sabornosti sve pretvorilo u netrpeljivost i nerazumijevanje.

Najprije je, tvrdi list, meta bio vladika zapadnoamerički Maksim, koji je zajedno s kolegama sa Bogoslovkog fakulteta uputio apel protiv peticije kojom se traži ukidanje Darvinove teorije iz školskog programa.

To je u nekim crkvenim krugovima shvaćeno kao vjerovanje potpisnika iz SPC u Darvinovu teoriju postanka. Iznenađenje je, dodaje list, bilo što su sudeći po dešavanjima na Saboru, to shvatile i neke vladike ili im je taj apel bio povod za napad na vladiku Maksima.

Priprema terena za napad na vladiku Maksima, navodi dalje Blic, počela je i prije zasjedanja Sabora, kada su profesori Bogoslovskog fakulteta opomenuti da su napravili grešku kada su se javno oglasili stavom koji se protivi ukidanju Darvinove teorije.

Pročitajte još:   Humanitarci na Kosovu i u Bosni učestvovali u trgovini robljem

Oni su zbog toga okarakterisani kao oni koji ne vjeruju u Sveto pismo i svoju vjeru u Gospoda. Polemika je potom nastavljena i na zasjedanju Sabora, mimo dnevnog reda, a vladika Maksim je označen kao darvinista- što praktično znači da on vjeruje da je čovjek nastao od majmuna, a ne od Gospoda, čemu uči Crkva.

Najglasniji je bio vladika Amfilohije, a rasprava je došla dotle da je zatraženo da se analizira riječ po riječ iz pomenutog apela protiv ukidanja Darvinove teorije, dodaje Blic.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!