„Diplomatski gledano, Kosovo je izgubilo“

Ono što je uslijedilo nakon hapšenja Marka Đurića i njegovo povlačenje sa lisicama po centru Prištine nanijelo je štetu Kosovu, piše prištinski portal GazetaExpres.

Foto: Beta/AP

Iako bi, kako se navodi, mnogi mogli biti zadovoljni što je šef vladine Kancelarije za KiM, Marko Đurić, sa lisicima na rukama proveden prištinskim ulicama, „diplomatski gledano, Kosovo je izgubilo“.

Portal tvrdi da, iako je Kancelarija Vlade Srbije „formirana sa zadatkom da provocira Kosovo“, hapšenje Đurića privuklo je pažnju međunarodnih zvaničnika EU, poput američkog diplomate Metjua Palmera, koji se sa njim sastao juče u Beogradu i evropske zvaničnice Anđeline Ajhorst, koja je dva dana provela u Prištini.

Da je Priština izgubila hapšenjem Đurića, potvrdila je i Ajhorst, koja je osvrnuvši se na nedavne događaje u Mitrovici i Prištini iznijela niz kritika na račun prištinskih vlasti i ocijenila da je život glavnog pregovarača Beograda u briselskom dijalogu bio u opasnosti.

„Poseban naglasak je dala nastavku dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, i nedavnim događajima u Mitrovici, što je ugrozilo sigurnost glavnog pregovarača Srbije i mnogih ljudi koji žive i rade na sjeveru“, piše Expres pozivajući se na saopštenje Ajhorstove.

Đurić je, navodi se dalje, dobio i pažnju američkog diplomate Metjua Palmera, koji je posjetio i Prištinu.

„Obično američke diplomate, kada dolaze u region, počnu svoju posetu iz Prištine. Ali juče se desilo suprotno. Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Matju Palmer prvi put je došao prvo u Beograd“, navodi portal.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!