Haradinaj drži u tajnosti ko čini većinu za novu vladu

#ExYu #Kosovo #RamušHaradinaj

ramus-haradinaj-EPA-VALDRIN-XHEMAJ-1.jpg

Uprkos pritiscima međunarodne zajednice, u Prištini još zvanično nije saopšteno kada će biti održana konstitutivna sjednica parlamenta.

Takođe, nije saopšteno ni ko će biti mandatar nove vlade. Za to vrijeme kandidat za premijera Ramuš Haradinaj tvrdi da ima većinu, dok javnosti nije saopšteno koje su to stranke.

Potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj rekao je za Radio slobodna Evropa da kandidat za premijera koalicije okupljene oko DPK Hašima Tačija, Ramuš Haradinaj, nije potpisao sporazume sa drugim strankama za formiranje koalicione vlade, što se odnosi na pokret Samoopredeljenje i koaliciju koju vodi Demokratski savez Kosova, jer, prema njegovim riječima, dogovor sa njima nije uspio.

“Do sada, nažalost, oni koji su svaki put pozivali da se ojača država, koji su za dobrobit države i građana – bojkotovali su u nekom obliku koaliciju PAN. U tom smislu, Haradinaj nije imao drugu opciju, osim sporazuma sa poslanicima koji su autonomni i koji misle drugačije i za dobrobit zemlje. Na osnovu toga, obavijestio sam Haradinaja, brojevi su obezbijeđeni i vlada će biti formirana u narednim danima”, rekao je Ljekaj.

Direktor Kosovskog demokratskog instituta Ismet Krueziju kaže da se, s obzirom na to da se opozicija – pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova – nije pridružila Haradinaju i koaliciji koju on predstavlja za formiranje nove vlade, iskomplikovao proces formiranja vlasti, zasnovane na širokom političkom spektru.

“On (Haradinaj) svakodnevno u javnosti potvrđuje da ima dovoljan broj glasova za formiranje institucija i pokušava da garantuje formiranje vlade, zasnovane na širokom političkom spektru, što je, normalno, komplikovan proces”, rekao je Kreuziju.

S druge strane, lider Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, u intervjuu za Radio slobodna Evropa nazvao je vladu lošom, koja je i dalje “talac dva, tri ili četiri poslanika, ili zatočenik 10 poslanika Srpske liste”.

“Mi smo spremni da razgovaramo sa Alijansom za budućnost Kosova, ali ako nisu u koaliciji sa DPK”, rekao je Mustafa.

Ljekaj, međutim, odbacuje mogućnost da se Alijansa za budućnost Kosova, čiji je lider Haradinaj, povuče iz koalicije sa Tačijevom DPK.

“Alijansa je pokazala spremnost da komunicira i sarađuje sa drugim partijama, ali ni u kom slučaju se neće povući iz izborne koalicije – u ovom slučaju sa DPK i Inicijativom – i tako se daju ponude nekom drugom, jer je tako nešto neozbiljno i jer bi tako izašli van okvira sporazuma. Haradinaj smatra da ono što se obeća na Kosovu – mora i da se uradi. Zbog toga, u tom smislu, niti je diskutovano, niti ćemo napustiti predizbornu koaliciju”, kazao je Ljekaj.

Haradinaj, pak, tvrdi da ima većinu i da se ove sedmice očekuje sazivanje sjednice Skupštine Kosova i da će za nekoliko dana biti formirana i nova vlada Kosova.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!