Hodžaj od Matisa tražio podršku za vojsku Kosova

Enver Hodžaj, zamjenik kosovskog premijera, tokom susreta sa ministrom odbrane SAD, Džejmsom Matisom u Zagrebu, tražio je podršku za transformaciju kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku, prenio je portal „Koha.net“.

Hodžaj rekao da su pripreme za transformaciju KBS izvršene uz podršku NATO: Priština (Beta/AP)Foto: Hodžaj rekao da su pripreme za transformaciju KBS izvršene uz podršku NATO: Priština (Beta/AP)

Hodžaj je Matisu, kako se navodi, rekao da je Priština spremna i da ispunjava sve predviđene uslove da ima oružane snage.

Zamjenik premijera je, kako se navodi, rekao da je važno istaći da su KBS spremne za transformaciju u „tradicionalnu vojnu snagu sa mandatom teritorijalne odbrane“. Matisu je, kako se navodi, prenio da smatra da je „suvereno pravo“ Prištine da ima oružane snage.

„To je proces profesionalnog razvoja, a pripreme za transformaciju KBS su izvršene uz podršku NATO i partnerskih zemalja. Međutim, ovaj proces je u posljednjih nekoliko godina bio neizvjestan. Kosovo je jedina država na Balkanu i Evropi koja nema vojsku zbog spoljnih prepreka da se okonča tranzicija“, rekao je Hodžaj.

„Koha“ navodi da je Hodžaj optužio Beograd da blokira transformaciju KBS u vojsku političkim pritiskom na, kako je rekao, srpske poslanike u kosovskom parlamentu.

Navodi se i da je Hodžaj zatražio punopravno članstvo Prištine u Jadranskoj povelji, čijim skupovima nekoliko godina prisustvuje kao posmatrač, što su, piše Koha, podržale Crna Gora, Albanija i Makedonija.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar