Milanović i Josipović izviždani na obilježavanju Dana pobjede

By Balsa Knezevic

0508milanovic


H
rvatska danas obilježava Dan pobede i domovinske zahvalnosti u znak sjećanja na akciju hrvatske vojske i policije „Oluja“ 1995. godine.

Na centralnoj proslavi državnog praznika, koja se održava u Kninu, hrvatski premijer Zoran Milanović je tokom obraćanja prisutnima doživio povike negodovanja i jake zvižduke, zbog kojih se prvi dio njegovog govora uopšte nije čuo, a izviždan je tokom govora i predsjednik Ivo Josipović.

„Moja vlada je narodna vlada. Izabrao ju je hrvatski narod i moj je posao da je vodim pravim putem“, počeo je govor Milanović, konstantno prekidan zvižducima.

Prilikom govora predsjednika Sabora Josipa Leke nije bilo zvižduka ali je ignorisan i okupljeni su se bavili pjevanjem nacionalističkih pesama.

„Svako može iskazivati svoje nezadovoljstvo. Svaka vlada Hrvatske je narodna, demokratski izabrana, pa i ona prethodna, kriminalna. Pa ako neko želi da zviždi i ovdje, mi mu to nećemo zabraniti“, poručio je kasnije Milanović i ocijenio da je opozicija, odnosno desničarska Hrvatska demokratska zajednica organizovala negodovanje publike, i podsjetio da se izbori bliže i da je dobro da građani vide kakvim se ko sredstvima služi.

Josipović je kratko rekao da je u hrvatskom društvu primjetno pojavljivanje nedemokratskih tendencija i mržnje, ponovivši stav iz govora da je društvena mržnja naročita opasnost.

Desničarski krugovi u Hrvatskoj su proteklih dana najavljivali da bi se na obilježavanju 19 godina od „Oluje“ predstavnicima vlade mogao ponoviti Vukovar kada su premijer i predsjednik Ivo Josipović bili spriječeni da dođu do spomen parka.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je juče da ne očekuje nikakve napetosti u Kninu na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede.

Prethodno je održana svečanost na kojoj je hrvatski predsjednik Ivo Josipović izvršio smotru počasne jedinice, podignuta zastava na kninskoj tvrdjavi, intonirana himna, čitana imena 198 poginulih hrvatskih branitelja i obavljen prelet borbenih migova.

Ovogodišnji hrvatski praznik obilježilo je samoubistvo bivšeg gardiste. On se obučen u uniformu raznio eksplozivnom napravom na ulazu u Vodice.

Iako policijski uviđaj još traje, Jutarnji list je objavio da je riječ o bivšem hrvatskom branitelju Željku K. iz Virovitice koji se ubio aktiviravši eksplozivnu napravu.

U ponedeljak, 4. avgusta, navršilo se 19 godina od početka hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ u kojoj je, prema podacima dokumentacionog centra „Veritas“, poginulo i nestalo 1.853 Srba, a protjerano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Taj dan u Srbiji je obilježen juče parastosima stradalima, dok se u Hrvatskoj proslavlja danas kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti za akciju „Oluja“.

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu održan je u ponedeljak parastos žrtvama „Oluja“, na kojem je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio da godišnjica vojno-policijske akcije „Oluja“ nije prilika za slavlje.

Izvor: b92.net

Via: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!