Izetbegović prijavio Dodika Tužilaštvu

#BakirIzetbegović #MiloradDodik

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je da je formiralo predmet na osnovu prijave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, prenosi Klix.ba.

Izetbegović i Dodik (arhiva)

„Tužilaštvo BiH je 17. jula zaprimilo akt člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, slijedom čega je formiran predmet koji je dat u rad postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH“, saopšteno je iz tog Tužilaštva.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je pismo v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordani Tadić zbog, kako je naveo, antidejtonske izjave predsjednika RS Milorada Dodika.

Izetbegović je naveo da je Dodik 7. jula, u govoru na javnom skupu u Bratuncu, u prisustvu velikog broja ljudi, među kojima su bili i zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, rekao:

„Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i samo usmjeravale svoj novac kako bi se ovdje uz Drinu vratili, nakon otadžbinskog rata, muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način“, istakao je Izetbegović u izjavi.

Izetbegović je naveo da se radi o najopasnijoj izjavi jednog visokorangiranog zvaničnika u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas, koja predstavlja direktan udar na Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma te na odredbe iz člana II Ustava BiH vezane za nediskriminaciju i izbjeglice i raseljene osobe.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!