Kod Beograda vanredna odbrana od poplava

poplave.jpg

Vanredna odbrana od poplava na potezu od Kule Nebojša do Bastiona Sv. Jakova, kod Beograda, uvedena je danas, a izvjesno je da će potrajati i sledeće nedelje. Ipak, prema riječima nadležnih, mjesta za paniku vjerovatno neće biti.

“U pitanju je najniža tačka u gradu, te je situacija očekivana. Zbog slivanja vode iz tokova u Hrvatskoj i Sloveniji očekujemo blagi porast vodostaja na toj tački, od otprilike 10 centimetara”, kazao je za Blic.rs Darko Glavaš, gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima.

Prema podacima Republičkoh hidrometeorološkog zavoda, današnji vodostaj Save procijenjuje se na 509, a Dunava na 542 centimetra, s tim da će do kraja nedelje nivo prve porasti za sedam, a druge prestoničke reke za pet centimetara.

I u prvim danima sledeće nedelje voda će nastaviti da nadolazi, pa će do utorka u dunavskom koritu ona dostići kotu 556, a u savskom 523, što znači da će time ući u granični okvir koji zahtjeva odbranu od poplava. Međutim, sve to ne bi trebalo da uznemiri sugrađane, navodi Glavaš.

“Voda je na ivici prelivanja, ali stanje je daleko od kritičnog. Apelujemo na građane da ne ostavljaju svoja vozila na keju, a vlasnicima plovila da obezbjede plovne objekte. Za dodatnim merama opreza za ostatak sugrađana za sada nema potrebe “, zaključuje Glavaš.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!