„Makedonija neće dopustiti Rusiji da opstruira dogovor“

Makedonija neće dopustiti Rusiji da opstruira dogovor o imenu s Grčkom koji je Skoplju otvorio vrata za ulazak u NATO, rekla je danas u Zagrebu makedonska ministarka odbrane Radmila Šekerinska-Jankovska.

(ilustracija/Pixabay)Foto: (ilustracija/Pixabay)

„Oduvijek smo govorili da želimo dobru suradnju s Rusijom, ali odluke su na nama. Makedonija je donijela odluku“, rekla je Šekerinska novinarima.

Šerinska je dodala da žali zbog odluke o protjerivanju diplomata, ali da će njena vlada „ostati budna i fokusirana“ na primjenu dogovora s Atintom, prenijela je Hina.

Grčka je protjerala dvojicu ruskih diplomata i zabranila ulazak u zemlju još dvojici pod sumnjom da su pokušali da potkopaju sporazum o nazivu Makedonije dogovoren u junu sa Skopljem, a Moskva je najavila da će odgovoriti na isti način.

Grčka i makedonska vlada postigle su sredinom juna dogovor o imenu Makedonije, koja bi trebalo da promijeni ime u Sjeverna Makedonija.

Taj dogovor mora da se ratifikuje u obje zemlje, a u Makedoniji je predviđen referendum.

„Referendum i donesene odluke su u korist građana i nećemo dopustiti ničije miješanje na tom putu“, rekla je Šekerinska poslije sastanka ministara obrane regiona s američkim kolegom Džejmsom Matisom u Zagrebu.

Prema njenim rečima, odlaganje prijema Makedonije u NATO od 2008. izazvalo je tešku političku, privrednu i finansijsku krizu u zemlji.

„Nećemo dopustiti da se to ikada više ponovi“, rekla je ona.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar