Makedonija: Zaev i Ahmeti razgovarali o saradnji, vladi, EU i NATO

#ExYu #Makedonija #Nato #ZoranZaev

makedonija-1000x555.png

Mandatar za formiranje vlade Makedonije lider SDSM Zoran Zaev i lider najveće albanske stranke DUI Ali Ahmeti razgovarali su o saradnji, vladi, EU i NATO.

To je saopštila stranka Zorana Zaeva, poslije prvog zvaničnog sastanka o formiranju nove koalicione vlade, koji je trajao dva i po sata.

Posle sastanka u sjedištu SDSM, dva lidera nijsu dala izjave o detaljima sastanka.

Saopšteno je da će razgovora biti još, i SDSM i DUI, i sa druge dvije albanske stranke, Besa i Alijansa za Albance, koje su dale podršku budućoj vladi Makedonije, a potom će se preći na raspodjelu ministarstava.

Pošto je u srijedu dobio mandat za formiranje vlade, Zoran Zaev je rekao da očekuje da će sve tri albanske partije biti dio njegove reformske vlade.

Zaev je rekao da želi da što prije formira vladu i da mu neće biti potrebno zakonom predviđenih 20 dana, već da namjerava da to završi za desetak dana, možda i manje.

Pročitajte još:   "Zaev trebalo da bude ubijen u Sobranju"

DUI ne otkrivaju ko će biti njihovi kadrovi u budućoj vladi, ali ističu da će ponuditi iskusne i kompetentne kadrove.

Po portalu Nova TV, Alijansa za Albance će najvjerovatnije dobiti jedno ministarsko mjesto, a na kraju razgovora će se znati da li će i sa koliko mjesta učestvovati Besa.

Pokret Besa je izrazio želju da bude dio nove vlade, uz uslov da u toj vladi ne budu ljudi koji su pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore – neki funkcioneri DUI.

Alijansa za Albance ranije je saopštila da će fokus pregovora sa Zaevom biti zahtjevi albanskih glasača.

Ustavni rok do kojeg bi trebalo da bude dogovoren sastav novog vladinog kabineta je 6. jun.

Stranke parlamentarne većine imaju ukupno 67 poslanika u Sobranju Makedonije koje ima 120 mjesta. SDSM ima 49, DUI 10, Besa pet i Alijansa za Albance tri poslanika.

Pročitajte još:   Haradinaj traži od EU da pet zemalja ne blokira Kosovo

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!