Nazire li se kraj pregovora Beograda i Prištine: Podjele Kosova (ne)će biti

kosovo.jpg

Kako će se završiti pregovori Beograda i Prištine, da li će biti podjele Kosova ili ne, te da li bi ova dešavanja mogla ponovo uzburkati balkansko tlo, ovih dana je aktuelna tema. Situaciju podgrijavanju oprečne izjave zvaničnika iz Beograda i Prištine, ali i poruke sa visokih međunarodnih adresa.

Sagovornici CdM-a različito tumače aktuelna dešavanja. Dok jedni smatraju da Beograd pokušava da destabilizije Kosovo, te da je pitanje granica završeno, drugi smatraju da će se morati praviti kompromis. Ipak, svi se nadaju da do destabilizacije neće doći i da situacija neće izmaći kontroli.

Kosovski analitičar i visoki funkcioner u bivšoj SFRJ Azem Vlasi, za CdM tvrdi da su ideje o podjeli Kosova prazne priče koje kao provokaciju lansiraju pojedinci iz okruženja Aleksandra Vučića.

“I oni sami znaju da je pitanje granica na ovim prostorima završena priča. Govoriti o podjeli Kosova isto je kao govoriti o podjeli Srbije. Kosovo je kao autonomija u bivšoj Jugoslaviji imalo ove granice po Ustavu SFRJ, kao i druge federalne jedinice koje su postale države nakon 1991. godine. Iste granice je priznala Rezolucija 1244 SB UN od 1999. godine, priznao ih je i Ahtisaarijev Plan kao međunarodni dokument u okviru kojeg je proglašena nezavisnost Kosova 2008. godine kao i sadašnji Ustav Kosova. Kosovo kao državu u ovim granicama priznalo je do sada 115 zemalja članica UN. Međunarodni sud pravde je 2012. godine, odgovarajući na zahtjev Vlade Srbije, nedvosmisleno i jasno ocijenio da je proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine u skladu sa Međunarodnim pravom i u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN”, naglašava Vlasi.

On ističe-sadašnje granice Kosova kao nezavisne države toliko su neupitne koliko i granice drugih šest država nastalih od bivše Jugoslavije. Uostalom, bez Jugoslavije Kosovo nikada nije bilo dio Srbije.

Vlasi upozorava da Beograd pokušava da destabilizuje Kosovo.

“Ne samo kroz priču o podjeli već i na druge načine određeni krugovi iz strukture vlasti u Beogradu rade na destabilizaciji stanja na Kosovu ne bi li u ovoj tzv. zavšnoj fazi oslabili poziciju Kosova u razgovorima u Briselu. Nije isključeno da u tom cilju opet pokušaju instrumentalizirati Srbe na Kosovu, opet na njihovu štetu kao što je to radio Milošević u svoje vrijeme. Ono Srba što ima po cijelom Kosovu, a ne samo na sjeveru (oko 100.000 ili pet odsto stanovništva Kosova) imaju interes da žive u miru i saradnji sa Albancima, da uživaju sva prava koje im garantira Ustav Kosova, dakle Ahtisarijev Plan. Dakako da ih pomaže Srbija koliko može, ali ne da budu od nje instrumentalizirani za teritorijalne i velikodržavne ciljeve. Kosovo ima kapacitete da sačuva unutrašnju stabilnost, da sačuva mir u korist svih svojih građana, bez obzira na bilo kakve prljave provokacije”, kazao je Vlasi za CdM.

Sa druge strane, beogradski stručnjak za bezbjednost Aleksandar Radić, za CdM tvrdi da je izvjesno da Aleksandar Vučić i njegovi saradnici, a i određeni mediji, već stvaraju situaciju u kojoj treba da se prihvati nešto što bi mogli nazvati konačnim rješenjem za Kosovo.

“Biće ovo tvrda igra i izvjesno je da će Beograd i Priština biti pod pritiskom inostranog faktora, ali baš kao i do sada, Beograd pod snažnijim pritiskom, a Priština će pokušati da tvrdoglavošću izbori posebnu poziciju za sebe. U toku je priprema javnog mnjenja za neko rješenje”, smatra Radić.

Tvrdi da dešavanja neće izazvati duboku bezbjednosnu destabilizaciju.

“Mračne bezbjednosne procjene i te fraze koje se pojavljuju u javnosti o ratu, borbi, više su dio političkog marketinga nego realnosti. Jasno je da kompromis Beograda i Prištine mora da se pronađe. Biće varnica, izjava neprimjerenih. Stav Prištine biće tvrd u ovim pregovorima”, istakao je Radić ta CdM.

Za funkcionera Demokratske partije socijalista Nikolu Gegaja, podjela Kosova nije realna opcija.

“Ono što sam u prilici da čitam je to da za kosovsku administraciju podjela predstavlja debelu crvenu liniju koja ne može da se pređe.Mislim da oni koji zagovaraju i koji pokušavaju da tu temu nametnu za pregovaračkim stolom u Briselu žele da Balkan vrate u mračnu prošlost, i bojim se da bi se destabilizovao opet Balkan, a to je protivno naporima međunarodne zajednice o formiranju multietničkog društva”, rekao je Gegaj za CdM.

On ocjenjuje da se treba pridržavati principa Kontakt grupe iz 2005. godine o nepromjenjivosti granica.

“Dakle, nema podjele, a ni ujedinjenja Kosova sa nekom teritorijom. Svaka ideja o podjelama po meni je izvor konflikta. Takođe, intencija pojedinih političara u Srbiji je izbjegavanje realnosti da je danas Kosovo nezavisna i suverena država, pa sad vraćaju u igru scenario o podjeli Kosova”, zaključio je on.

Nešto se “ponovo krčka” na Balkanu

Veliku pažnju javnosti izavala je vijest da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priznao da je “Kosovo izgubljeno”, ali da će on uraditi sve “da vrati što se može”.

<<<Vučić šokirao Srbe, priznao da je Kosovo izgubljeno<<<

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa dala je zeleno svjetlo za opciju podjele Kosova, objavila je prištinska štampa.

<<<Administracija Trampa dala zeleno svjetlo za opciju podjele Kosova<<<

Predsjednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj su bili jasni-podjele Kosova neće biti.

<<<Tači: Neće biti podjele Kosova<<<

<<<Haradinaj: Što Kosovo, već je malo, nema podjele<<<

Miraš Dušević

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!