Plenković: Požari pod kontrolom

#AndrejPlenković #HrvatskaPožar

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Splitu da je požar na području od Omiša do Splita u najvećoj mjeri pod kontrolom, a da se tamo gdje još ima potrebe gasi i lokalizuje.

Oko 14 požara u protekla tri dana izbilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji (foto:Beta)

„Zahvaljujući pomoći ‘kanadera’ i ‘er-traktora’, požar se gasi i lokalizuje. Ovo je jedan od 14 požara koji su u protekla tri dana izbili u Splitsko-dalmatinskoj županiji“, rekao je premijer novinarima poslije sjednice Kriznog štaba sazvanog zbog požara na splitskom području.

On je zahvalio vatrogascima, pripadnicima Hrvatske vojske, policiji i građanima koji su svojim angažmanom branili kuće. Premijer je ocijenio da je sistem reagovao kako treba, da nije bilo stihije i odbacio kritike da nije učinjeno dovoljno kako bi se spriječilo širenje požara koji je sinoć stigao i do predgrađa Splita.

Premijer je rekao da je na gašenju požara u Dalmaciji angažovano više od 700 vatrogasaca i pripadnika vojske, a da je požarište dugo oko 14 kilometara i široko oko četiri.On je dodao da još nije moguće utvrditi kolika je pričinjena materijalna šteta, rekavši da je po njegovim saznanjima izgorjelo desetak kuća i objekata, uglavnom nenaseljenih.

„Vlada će nastojati da nađe sredstva kako bismo sanirali tu štetu“, izjavio je Plenković.

Upitan jesu li požari podmetnuti budući da su izbili na 20-tak mjesta na području od Omiša do Splita, premijer je rekao da je o uzrocima teško govoriti budući da požari još nijesu ugašeni, ali da će biti sprovedena „temeljna istraga“.

Plenković je rekao i da zasad nije potrebna međunarodna pomoć u gašenju požara.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!