Razrješenje Radete sa mjesta potpredsjednice parlamenta?

1563057_vjerica2_ff-1.jpg

Demokratska stranka (DS) uputila je danas Skupštini Srbije predlog za smjenjivanje poslanice Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete sa funkcije potpredsjednice parlamenta zbog govora mržnje, uvreda i bola koji je nanijela porodici nedužnih srebreničkih žrtava.

Predlog za njeno razrješenje potpisalo je 60 poslanika iz DS, Socijaldemokratske stranke, Narodne stranke, Dosta je bilo, poslaničkog kluba Slobodni poslanici, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, stranke ministra Rasima Ljajića Socijaldemokratske partije Srbije, SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

U obrazloženju predloga koje je na konferenciji za novinare pročitao šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić, navedeno je da je nedopustivim govorom mržnje kojim je prekršen član 49 Ustava Srbije, kojim se zabranjuje izazivanje rasne, nacionalne i vjerske mržnje svirepim vrijeđanjem žrtava Srebrenice, Vjerica Radeta ugrozila ugled i dostojanstvo Skupštine Srbije.

“Relativizacija zločina, revizija istorije i atmosfera mržnje ne mogu se tolerisati, a još manje podsticati od strane nosilaca najviših političkih funkcija u državi. To posebno važi za Skupštinu Srbije koja je demokratska i predstavlja sve građane Srbije”, navedeno je u obrazloženju.

Kako se zahtijeva, zbog nedospustivog govora mržnje, monstruoznih uvreda i bola koje je Vjerica Radeta nanijela porodici nedužnih žrtava, poslanici traže hitnu i jasnu reakciju Skupštine i smjenjivanja Radete sa mjesta potpredsjednika parlamenta.

Ćirić je novinarima u parlamentu rekao da je reakcija važna, jer se govor mržnje preliva na čitavo društvo kao i da je važna i zbog ukupnih odnosa u regionu.

On je naveo da očekuje da kada inicijativa stigne na dnevni red i ostale poslaničke grupe podrže, jer će time pokazati svoj vrjednosni stav.

Vjerica Radeta je poslije smrti predsjednice udruženja “Majke Srebrenice” Hatidže Mehmedović, kojoj su u Srebrenici ubijeni muž i dva sina, napisala na društvenoj mreži Tviter: “Čitam umrla Hatidža Mehmetović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi !?”.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!