Skot: Kosovo može imati vojsku

#KajlSkot

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je danas u Beogradu da očekuje da se u budućnosti formira vojska Kosova ali da je bitno da se sve radi u skladu sa ustavom Kosova.

„SAD su oduvijek govorile da su za saradnju sa bezbjednosnim snagama Kosova i da očekuju da će nekad u budućnosti postojati i kosovska vojska ali da to treba da se uradi putem ustava Kosova“, rekao je Skot novinarima poslije predavanja na Fakultetu za me]unarodnu politiku i bezbjednost u Beogradu.

Upitan o kosovskim izborima i retorici u regionu, on je rekao da je retorika mnogo jača nego što bi trebalo a da su kosovski izbori „pitanje za ambasadora u Prištini“.

Na pitanje o eventulanom izboru Ramuša Haradinaja za novog kosovskog premijera Skot je rekao da ne odgovara na hipotetička pitanja.

Ambasador SAD je pozdravio poziv ministarke spoljnih poslova EU Federike Mogerini premijerima zapadnobalkanske šestorke da se sastanu u Briselu 24. maja zbog tenzija na Balkanu i dodao da se posljednjih mjeseci u regionu retorika pojačala zbog izbora u nekoliko zemalja.
j
„Mislim da je to pametan potez Federike Mogerini pred samit u Trstu. Uvijek je bolje razgovarati nego nešto drugo“, rekao je Skot.

Pročitajte još:   DW: Kosovo za mnoge ima mračnu perspektivu

Skot je prethodno na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbjednost Univerziteta „Union-Nikola Tesla“ održao predavanje „Srbija i SAD – Saradnja i perspektive“.

Tokom predavanja on je rekao da je američka politika na Balkanu nepromijenjena dolaskom nove administracije jer se američka politika zasniva na interesima a ne na ličnostima i dodao da Balkan uopšte nije figurirao u kampanji predsjedničkih kandidata, što je ocijenio kao dobru stvar jer to znači da se region u SAD više ne smatra kriznim.

Kao osnove američke politike u regionu Skot je naveo podršku nezavisnosti Kosova, podršku jedinstvenoj Bosni i Hercegovini i podršku izboru nove makedonske vlade.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!