Tači poručio da se slučaj Đurića ne smije ponoviti

Hasim-Taci-1-1000x555.jpg

Kosovski predsjednik Hašim Tači rekao je u intervjuu bečkom dnevniku “Prese”, da je “slučaj” Marka Đurića bio nepotreban i da se tako nešto ne smije ponoviti.

Tači je dodao i da se sa predsjednikom Srbije saglasio da je sporazum Beograda i Prištine neophodan.

“Slučaj Đurić je bio nepotreban. To je bila provokacija srpskih vlasti”, tvrdi Tači.

“Mi smo mogli ili da reagujemo ili da prihvatimo kršenje našeg suvereniteta. Slike toga nisu bile korisne Kosovu. Tako nešto ne treba da se ponovi i zato moramo da ponovo pokrenemo dijalog sa Beogradom”, kazao je on.

Tači kaže da se na nedavnom Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji saglasio sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da sporazum nema alternativu.

“Dijalog je težak proces koji svim stranama zadaje brigu. Međutim, to nije boks meč, u kojem samo jedna strana pobjeđuje. Trebalo bi da bude ‘vin vin’ situacija za obje strane. Želimo međusobno priznanje”, kaže on.

Tači ističe da će se ako se ne iskoristi šansa za rješenje onda izgubiti sledeća decenija.

“Naša djeca će da nas kunu zbog toga. Za nas je važno da se taj proces pokrene kada Austrija preuzme predsjedavanje EU”, naglašava on.

Komentarisao je i glasine da postoji lista 20 visokorangiranih osoba koje će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu, Tači je kazao da nema takve informacije i da je to stvar pravosuđa, kao i da ne želi da komentariše takve spekulacije.

Tvrdi i da nije bio kritičan prema uspostavljanju Suda, podsećajući da je on vodio pregovore sa međunarodnom zajednicom o njegovom uspostavljanju.

“Mi se ne plašimo pravosuđa i pravde, jer nemamo šta da krijemo. OVK je vodila pravedan rat. Ne mogu reći da je svaki vojnik bio anđeo, ali je stvar bila pravedna. Specijalni sud daje Kosovu dalju mogućnost da kao država dokaže odgovornost”, smatra Tači.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!