U srijedu presuda Šešelju

Nasljednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne krivične sudove, u srijedu popodne će izreći pravosnažnu presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju koji je u prvom stepenu prije dvije godine oslobođen optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Haško tužilaštvo zatražilo je poništavanje oslobađajuće presude zbog propusta prvostepenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Vijeće je, prema žalbi tužilaca, uprkos više dokaza u presudi donijelo “zapanjujući zaključak” da nije bilo sistemskog i raširenog napada na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH, kao ni Šešeljeve odgovornosti za progon, ubistva i druge ratne zloćine u Hrvatskoj i BiH i protiv vojvođanskih Hrvata.

Šešelj je ranije izjavio da neće ići u Hag na izricanje drugostepene odluke, a odbio je i da prisustvuje žalbenoj sjednici.

Tužilaštvo smatra dokazanim da je Šešelj zločinačkim djelovanjem, prevođenim Slobodanom Miloševićem, značajno doprinio huškačkim govorima i slanjem dobrovoljaca i time podsticao na zločine.

Zato traži da bude osuđen na 28 godina zatvora ili ponavljanje suđenja.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!