Zaev očekuje da se građani Makedonije saglase

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas u Sofiji da očekuje da se građani i institucije u Makedoniji saglase s prijedlogom konačnog rješenja spora oko imena i da bude potvrđeno.

Nadam se da će naši građani, naše institucije, da se saglase:Zaev (foto:Beta)Foto: Nadam se da će naši građani, naše institucije, da se saglase:Zaev (foto:Beta)

Kako je javio izvještač Televizije Telma iz Sofije, u govoru na „Bečkom ekonomskom forumu“ Zaev nije rekao koji je prijedlog utvrđen s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom kao prihvatljiv, ali je istakao da je bio motivisan da traži mogućnost za konačno rješenje dvoipodecenijskog spora.

„Lično sam bio motivisan da idem naprijed s mojim kolegom (Aleksisom) Ciprasom, da na kreativan način nađemo moguće rješenje koje će biti konačno, koje je mogućnost za konačno rješenje problema koji postoji više od 25 godina“, rekao je makedonski premijer.

To je, kako je istakao, osjetljiv problem, ali je poruka za prijateljstvo, saradnju i povezanost nešto što je vrijedno da se ide hrabrim koracima.

„Nadam se da će naši građani, naše institucije, da se saglase, da bi konačno rješenje bilo potvrđeno“, rekao je Zaev.

Pojedini makedonski mediji objavili su danas da je „Republika Ilindenska Makedonija“ prijedlog za rješenje spora oko imena koji su kao obostrano prihvatljiv, utvrdili i makedonski i grčki premijer na marginama Samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji.

Prema portalu Nova TV, paket rješenja za spor oko imena Makedonije predviđa da jezik bude makedonski, a da u rubrici državljansvo bude zapisano: građani Republike Ilindenske Makedonije, kao i da međunarodni kodovi ostanu MK/MKD.

Zaev i Cipras su juče, na odvojenim konferencijama za novinare, istakli da je želja dvije vlade da se spor oko imena Makedonije riješi prije Samita EU u junu.

Vlada Makedonije se nada da bi tada mogla da dobije datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na Samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu alijansu.

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i sjeverna grčka pokrajina, blokira evroatlantsku integraciju Makedonije.

Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!